Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Conciliu al bisericilor ortodoxe dar cu absenţa ruşilor

kilil-orthodoxe.jpg

Patriarhul Kiril al Rusiei
Sursa imaginii: 
credit foto: France 24

Insula Creta găzduieşte un conciliu ortodox care a început duminică şi se va încheia pe 26 iunie. O întîlnire istorică a ortodocşilor pe tema ideii de unitate, deşi văduvită de absenţe notabile cum ar fi cea a patriarhului rus Kiril. "Certuri de tip bizantin întinează acest conciliu al bisericilor ortodoxe", scrie Le Figaro.

Evenimentul nu a scăpat mediilor de informare franceze, mai ales că din anul 787 bisericile ortodoxe nu s-au mai întîlnit în felul acesta. Din cele 14 biserici ortodoxe care există în lume numai zece şi-au trimis însă reprezentanţii în Creta. Absenţa patriarhului Kiril, în principiu reprezentantul unei comunităţi ortodoxe de 130 000 000 de persoane, "este o lovitură dură" pentru organizatorii acestei reuniuni, în frunte cu patriarhul Bartolomeu al Constantinopolului, scrie Agenţia France Presse. Nu sunt reprezentaţi nici ortodocşii din Bulgaria, Georgia şi Antiohia.

Comunitatea ortodoxă numără de fapt 250 000 000 de fideli pe planetă fiind fragmentată în 14 biserici autocefale. Tensiuni naţionale şi politice traversează această gigantică familie care nu are pe planetă aceeaşi forţă de reprezentare precum catolicii. Aceştia din urmă, prin Papa de la Roma, care încarnează ideea de unitate, reuşesc să aibă mai multă influenţă într-o lume mondializată. Cam acestea par să fie concluziile care i-au împins pe ortodocşi la căutarea unităţii, pentru prima dată de la schisma istorică dintre Roma şi Constantinopol în anul 1054.

Acest conciliu al ortodocşilor este pregătit, ne informează Agenţia France Presse, de cincizeci de ani, şi urmează să publice un document consensual despre misiunea Bisericii ortodoxe în lumea contemporană. Agenţia France Presse îl citează însă pe istoricul Antoine Arjakovsky care consideră că biserica ortodoxă este "bolnavă" şi care mai adaugă: "Nu figurează decît şase subiecte pe ordinea de zi, şi cel puţin jumătate dintre ele par destul de minore în ochii lumii".

Oricum s-ar termina acest conciliu, important este ca responsabilii ortodocşii din lume să continue să se vadă, eventual ceva mai des decît o dată la o mie de ani.