Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Columbia intră într-o nouă eră

farc.jpg

Combatanti FARC patruleazà în muntii din Columbia, 15 februarie 2013
Combatanti FARC patruleazà în muntii din Columbia, 15 februarie 2013
Sursa imaginii: 
LUIS ROBAYO / AFP

Columbia e pe cale să termine cu războiul civil. Gherila marxistă FARC şi guvernul columbian semnează joi la Havana un armistiţiu definitiv. Textul istoric, parafat în capitala Cubei în prezenţa preşedintelui columbian, al liderului gherilei, al secretarului general ONU şi a reprezentanţilor ţărilor garante pentru acord – Cuba şi Norvegia - ar urma să pună capăt unui război de mai bine de o jumătate de secol.

Conflictul din Columbia cu miliţiile FARC – cel mai vechi din America latină, apărut în 1964 - a făcut cel puţin 260 de mii de morţi, 45 de mii de dispăruţi şi a deplasat un locuitor al ţării din 7. Sângerosul conflict este însă pe cale să devină o tristă amintire. După trei ani şi jumătate de negocieri, cele două părţi implicate – gherila marxistă FARC şi guvernul columbian – au ajuns la un acord definitiv de încetare a focului. Cert, în lunile ce vin mai sunt de reglat o serie de detalii rămase în suspans. De exemplu, trebuie precizate modalităţile de dezarmare a miliţiilor FARC. Se spune că cei circa 7 mii de combatanţi ar urma să fie regrupaţi în aşa-zise zone de concentrare iar dezarmarea lor se va face sub supravegherea unei misiuni ONU.

In fine, mai trebuie definit de asemenea cadrul în care columbienii se vor pronunţa asupra acestui acord. Preşedinţia columbiană şi-ar dori un referendum, FARC îşi dorea până nu demult o Adunare constituantă. Recent însă, comandantul gherilei nu s-a mai pronunţat atât de vehement contra ideeii unei consultări populare, semn că şi acest punct ar putea fi repede rezolvat. Nu în ultimul rând, cele două părţi mai urmează să fixeze mecanismele de verificare a respectării acordului. Cu alte cuvinte, teme de dialog mai sunt şi timpul e limitat, cel puţin pentru unii dintre « comeseni ». Guvernul de la Bogota ar dori să fixeze data de 20 iulie, ziua naţională a ţării, pentru strângerea de mână finală. Gherila de partea ei, preferă să nu fixeze date.

Trebuie însă spus că ostilităţile de pe teren au devenit tot mai rare în ultima vreme, mai ales din iulie 2015 încoace, data la care rebeliunea FARC decretase o încetare unilaterală a focului. « Dacă guvernul columbian a ajuns la o înţelegere finală cu FARC, asta nu înseamnă însă că şi războiul s-a terminat în ţara sud-americană », avertizează analiştii. Pe teren mai există o a doua gherilă de extremă stângă foarte activă – ELN – şi bandele criminale, formate adesea din foşti membrii ai grupurilor paramilitare. Cu alte cuvinte, este puţin impropriu de a spune că de azi s-a terminat cu războiul din Columbia. Mai corect ar fi să spunem că s-a terminat cu principalul conflict armat din această ţară. Discuţiile începute de guvern cu ELN ar putea totuşi pune capăt în curând şi acestui conflict.

 
Columbia intră într-o nouă eră