Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interpol vânează traficanţii de migranţi

interpol.jpg

Moldoveanca Mariana Crucerescu, datà în urmàrire de Interpol alàturi de alti peste 100 de traficanti de migranti
Moldoveanca Mariana Crucerescu, datà în urmàrire de Interpol alàturi de alti peste 100 de traficanti de migranti
Sursa imaginii: 
www.interpol.int

Interpol a lansat joi un apel ca să dea de urma a 123 de persoane bănuite că aparţin unor reţele criminale de imigraţie clandestină. Un trafic extrem de lucrativ, estimat la peste 5 miliarde de euro în 2015 şi numai pentru traficul spre Europa.

Iniţial, Interpol lansase în luna mai operaţiunea « Hydra ». O operaţiune menită să pună mâna pe 180 de suspecţi. 44 de ţări europene plus oficiul european de poliţie Europol au participat la căutări permiţând astfel capturarea a 26 de persoane şi reperarea altor 31. Mai rămân de găsit deci 123 de suspecţi printre care 10 beneficiază de o atenţie sporită din partea Interpol care le publică fotografiile pe site. Printre aceşti 10 răufăcători căutaţi la nivel internaţional, o moldoveancă pe nume Mariana Crucerescu. In vârstă de 37 de ani, respectiva este căutată de poliţia română fiind bănuită că « a organizat un grup criminal care face trafic cu persoane spre Europa prin Ungaria şi Austria contra cel puţin 3 mii de euro pe cap de migrant. Cei 10 suspecţi căutaţi cu prioritate sunt greu de localizat şi e nevoie de o muncă grea în culise » spune organizaţia poliţienească.

Interpol reaminteşte că filierele de imigraţie clandestină spre Europa au devenit o sursă considerabilă de venituri pentru crima organizată. In 2015 ele ar fi generat câştiguri de circa 5 miliarde de euro, estimare bazată pe numărul de persoane intrate în Europa conform agenţiei Frontex şi pe preţul plătit de un pasager clandestin, între 3.200 şi 6.500 de dolari.

 
Interpol vânează traficanţii de migranţi