Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


UE: manevre diplomatice în vederea consumării divorţului cu Marea Britanie

Parisul şi Berlinul sunt în prezent principalele capitale în care au loc maneverele diplomatice în vederea concretizării divorţului dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană. Franţa a luat deja unele iniţiative, în special aceea de a cere grăbirea procedurii, dar preşedintele François Hollande se deplasează luni 27 iunie la Berlin pentru consultări aprofundate cu doamna Angela Merkel, urmînd ca marţi să se întîlnească toţi şefii de stat si de guvern ai celor 27.

La Paris există, şi nu numai în culise, această percepţie că în actualul context Franţa are un rol important de jucat. O şansă deci pentru responsabilii francezi de a demonsta că au idei, că ştiu să-şi păstreze sîngele rece, că au energia de a mobiliza restul Europei pentru o reorganizare din temelii a casei comune. Va fi oare François Hollande la înălţime în acest context? Întrebarea pluteşte în aer, şi probabil de modul în care el va gestiona această nouă criză europeană depind şi şansele sale de a fi reales preşedinte anul viitor.

Pe de altă parte, însă, cuplului franco-german îi va reveni toată responsabilitatea acestei operaţiuni de reconstrucţie. Iar unii comentatori avizaţi spun că Berlinul este acum vioara întîia în Europa. Cît timp au fost prezenţi britanicii în Uniune, jocul în trei, între Paris, Londra şi Berlin, mai atenua greutatea reală pe care o au germanii în definirea liniilor politice europene.

Acum François Hollande, confruntat cu multe probleme interne şi cu o popularitate anormal de redusă, rămînem în tandem numai cu doamna Angeka Merkel, aflată şi ea sub focul criticilor interne în special datorită politicii sale privind imigraţia. Unor lideri contestaţi le revine deci sarcina, împreună cu alţi responsabili de la Bruxelles în care europenii nu au încredere, să găsească formula magică a redresării.

De notat că şeful diplomaţiei americane, John Kerry, şi-a modificat agenda şi este aşteptat la Londra şi la Bruxelles, pentru consultări pe o temă care ar putea fi definită astfel: arta de a transforma o criză gravă într-o şansă pentru viitorul construcţiei europene dar şi pentru relaţii dintre Statele Unite şi partenerii lor europeni.