Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comemorări în Picardia cu interogaţii contemporane

reporter_somme_.jpg

La Somme, batalia în care britanicii au pierdut 500 000 de soldati
Sursa imaginii: 
credit foto: france24

La o săptămînă după “Brexit”, o parte a familiei regale britanice soseşte în Franţa pentru comemorarea uneia dintre cele mai sîngeroase bătălii din anii primului război mondial, bătălia de la Somme, în Picardia. In contextul undei de şoc pe care a provocat-o referendumul din Marea Britanie în întreaga Europă, această comemorare este de natură să le reamintească atît francezilor cît şi britanicilor că au scris în comun pagini de istorie esenţiale.

Cu o sută de ani în urmă, în Picardia, această bătălie care a durat timp de cinci luni a avut ca bilanţ 1 200 000 de morţi, dispăruţi sau răniţi, dintre care 500 000 au fost germani, 500 000 au fost britanici şi între 150 000 şi 200 000 au fost francezi. In mod normal, în faţa unor astfel de comemorări, glasul raţiunii strigă după ajutor şi cere ca foştii beligeranţi să facă tot posibilul pentru a nu intra din nou într-o logică a dezbinării şi a urii. Din păcate, dacă despre ură nu se poate totuşi vorbi în prezent, Europa este ameninţată cu dezbinarea.

Poate că din acest motiv, dată fiind încărcătura simbolică a acestei comemorări, preşedintele François Hollande şi-a anunţat şi el participarea, vineri întîi iulie, la ceremonii, deşi iniţial această deplasare nu figura pe agenda sa.

Din Marea Britanie sunt aşteptaţi prinţul William şi soţia sa Kate Middleton, prinţul Charles şi Camillia Parker Bowles.

Ziua de întîi iulie 1916 rămîne în istoria războaielor moderne ca una dintre cele mai monstruoase în materie de pierderi umane. Într-o singură zi britanicii au înregistrat 20 000 de morţi şi 40 000 de răniţi. O parte dintre ceremonii vor avea loc în micul oraş Albert care numără zece mii de locuitori, aceştia fiind invitaţi, timp de trei zile, să se îmbrace în alb, culoare simbolizînd pacea. Ideal ar fi ca momentele comemorative din Picardia să reamintească întregii Europe un lucru, şi anume că proiectul construcţiei europene a avut la origine acest scop principal, prezervarea păcii pe vechiul continent.

Si că iesirea Marii Britanii din Uniune reprezintă o fisură, dacă nu o falie, în fundamentul acestui edificiu conceput pentru a da un nou sens vieţii după cele două teribile conflagraţii mondiale care au însîngerat Europa.