Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Revoluţie în traficul parizian

masini_poluante.jpg

Incepând cu întâi iulie 2016, masinile cele mai poluante/vechi nu mai au voie sà circule la Paris
Incepând cu întâi iulie 2016, masinile cele mai poluante/vechi nu mai au voie sà circule la Paris
Sursa imaginii: 
REUTERS/Charles Platiau

Incepând cu întâi iulie, francezii şi în particular parizienii sunt supuşi unor noi reguli şi restricţii. Unele dintre ele extrem de jenante pentru mulţi utilizatori.

Incepând de azi, pungile din plastic de folosinţă unică de la magazine sunt complet interzise. Măsura priveşte nu doar supermarketurile ci şi comerţurile mai mici precum brutăriile, farmaciile, benzinăriile sau pieţele în aer liber. Dacă măsura intră în vigoare azi, de multă vreme déjà majoritatea magazinelor nu mai ofereau pungi gratuite şi de unică folsinţă iar măsura este apreciată de 9 francezi din 10.

Cea mai puţin apreciată este măsura privind interzicerea circulaţei – doar la Paris însă – a automobilelor înmatriculate înainte de întâi ianuarie 1997 şi a motocicletelor fabricate înainte de iunie 1999. Cu alte cuvinte, dacă ai maşină de 20 de ani sau mai veche – circa 10 mii la Paris dintr-un total de 600 de mii – nu mai poţi circula cu ea în capitală în timpul săptămânii, de luni până vineri, de la 8 dimineaţa la 8 seara. Primăriţa Parisului, socialista Anne Hidalgo, iniţiatoarea acestei măsuri drastice, speră astfel să diminueze poluarea din capitală. Proprietarii respectivelor maşini se plâng evident de măsură dar şi de faptul că aceasta le scade valoarea maşinii cu circa o treime.

La capitolul social, după ce Franţa a introdus încă de acum trei ani medicamentele contraceptive gratuite pentru fetele între 15 şi 18 ani, începând de azi, devine gratuit şi anonim întregul proces medical care duce la contracepţie – adică consultaţia medicală, examenele medicale, şamd.

In fine, potrivit unei noi legi adoptate recent şi în urma unui acord cu sindicatele, magazinul BHV-Marais devine primul din Paris care va fi deschis toate duminicile din an.