Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Michel Rocard, figură a socialismului francez şi etern rival al lui François Mitterrand

rocard.jpg

Michel Rocard, fost premier socialist al Frantei, a murit la 85 de ani. Aici, la un miting în februarie 1993
Michel Rocard, fost premier socialist al Frantei, a murit la 85 de ani. Aici, la un miting în februarie 1993
Sursa imaginii: 
REUTERS/Philippe Wojazer

Michel Rocard, fost premier al Franţei, a murit la Paris în vârstă de 85 de ani. Om politic atipic, unul dintre cei mai valoroşi ai generaţiei sale, Rocard a condus guvernul socialist francez în 1988 sub preşedinţia lui François Mitterrand. Ex-preşedintele francez l-a combătut însă de-a lungul întregii sale cariere pe cel care în fapt visa să-i ia locul.

Michel Rocard a urmat întocmai traiectoria ideală a liderului politic francez: originar dintr-o familie de intelectuali, a urmat  cursurile Institutului de studii politice din Paris, a făcut apoi ENA - Scoala Naţională de Administraţie - de unde iese inspector de finanţe. In parale cu această strălucită carieră profesională, Rocard intră în politică devenind repede secretarul naţional al Asociaţiei studenţilor socialişti. Nu intră însă în rândurile paridului socialist ci aderă la o mişcare mică a intelectualilor de extremă stângă. Candidează pentru prima dată la prezidenţiale în 1969 dar nu obţine nici măcar 4 procente. E însă ales în acelaşi an deputat. In 1974 i se alătură lui François Mitterrand, candidatul unic al stângii la prezidenţiale, după care aderă la Partidul socialist.

Admirat de mulţi, extrem de popular, Michel Rocard va fi însă victima aranjamentelor de aparat, de culise ale socialiştilor. Cea mai "gravă" eroare a făcut-o în 1980 când îşi anunţă candidatura la învestitura socialiştilor pentru prezidenţialele de anul viitor. Luând-o astfel înaintea lui Mitterrand, şef necontestat al socialiştilor de un deceniu, Rocard îşi compromite viitorul politic. Nu doar că e constrâns de Mitterrand să se retragă în favoarea sa, dar primul preşedinte socialist al erei moderne nu-i va ierta niciodată această "greşeală" lui Rocard. Ajuns la Elysée, Mitterrand îl va însărcina pe Rocard cu ministere tehnice: Planificare, Agricultură, şmad. După ce demisionează din guvern în 1985, Rocard încearcă din nou să devină prezidenţiabil în 1988. François Mitterrand îl va obliga din nou să dea înapoi dar odată reales în 1988, preşedintele socialist îşi numeşte rivalul în fruntea guvernului, lucru aparent sinonim cu reconcilirerea. In realitate însă, Mitterrand va duce o adevărată gherilă contra premierului său timp de trei ani până în 1991 când Rocard e "demisionat" în cele din urmă de şeful şi rivalul său de la Elysée.

A dispărut o mare figură a Republicii şi a stângii

Fără să dispară complet din sfera politică - Michel Rocard va deveni rând pe rând senator şi apoi eurodeputat - rolul său e mai degrabă unul de oracol. Acceptă apoi misiuni diverse din partea fostului preşedinte conservator Nicolas Sarkozy, conduce negocieri internaţionale privind Artica şi Antarctica, co-prezidează cu Alain Juppé, ex-premier conservator, o misiune economică naţională dar îl sprijină la ultimele prezidenţiale în mod clar pe François Hollande. Mentor al actualului premier Manuel Valls dar şi al ministrului Economiei Emmanuel Macron, Michel Rocard i-a influenţat pe mulţi dintre actualii responsabili de la Paris.

Nu-i de mirare că dispariţia celui care a ocupat scena politică mai bine de 6 decenii, a provocat multiple reacţii omagiale. Seful statului, François Hollande, estimează că "a dispărut o mare figură a Republicii şi a stângii care încarna utopia şi modernitatea". Centriştii şi conservatorii francezi au salutat şi ei memoria lui Rocard.

 
Michel Rocard, figură a socialismului francez şi etern rival al lui François Mitterrand