Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul comisiei de anchetă parlamentară privind atentatele de la Paris din 2015

georges-fenech-president-commission-enquete-parlementaire-attentats-13-novembre-devant-bataclan-paris-17-mars-2016_0_1400_931.jpg

Georges Fenech, presedintele comisiei de anchetà parlamentarà privind atentatele de la Paris din 2015, în fata sàlii Bataclan pe 16 martie 2016
Georges Fenech, presedintele comisiei de anchetà parlamentarà privind atentatele de la Paris din 2015, în fata sàlii Bataclan pe 16 martie 2016
Sursa imaginii: 
AFP

Marţi este aşteptat să fie făcut public raportul de anchetă al comisiei parlamentare privind atentatele comise la Paris în 2015 – ianuarie si noiembrie. 6 luni de muncă, 190 de interviuri şi 200 de ore de audieri au fost necesare pentru a întocmi documentul.

Patru miniştrii – ai Apàrării, ai Justiţiei, de Interne şi de Ajutorare a victimelor – au fost audiaţi. De asemenea, comisia de anchetă parlamentară i-a chestionat pe toţi directorii diverselor servicii de informaţii, pe prefectul Parisului şi pe procurorul capitalei franceze. O parte din audieri s-au făcut cu uşile închise, altele au durat mai mult decât era prevăzut. Toţi membrii serviciilor implicaţi de aproape sau de departe în diversele operaţiuni au fost întrebaţi despre acţiunile lor, ce a mers şi ce nu a mers.

In faţa comisiei de anchetă – formată din 30 de deputaţi – avocaţii victimelor au calificat treaba făcută de serviciile de contraspionaj francez drept « de mântuială ». Lipsă de cooperare, disfuncţionalităţi flagrante, probleme în penitenciare – criticile au fost aspre şi numeroase. « Nu suntem nici procurori, nici judecători ; nu acuzăm şi nu judecăm. Obiectivul nostru este doar să stabilim adevărul pentru a face apoi propuneri guvernului » a declarat preşedintele comisiei de anchetă.

O precedentă comisie produsese în iunie 2015 un raport privind filierele jihadiste. Principala sa recomandare fusese de a creea un registru european al pasagerilor aerieni, lucru adoptat în cele din urmă de Bruxelles pe 14 aprilie anul acesta, adică 10 luni mai târziu. Intre timp, organizaţia stat islamic lovise capitala belgiană şi făcuse 32 de victime.

Reamintim că atacurile jihadiste de anul trecut de la Paris – comise în lunile ianuarie şi noiembrie – au făcut în total 147 de morţi şi 516 răniţi.

 
Raportul comisiei de anchetă parlamentară privind atentatele de la Paris din 2015