
Special Paris
Bikini-ul împlineşte 70 de ani!
bb.jpg

Celebrul costum de baie format din două bucăţi e prezentat în cadrul unei « Serbări a apei » organizat la piscina Molitor din Paris. Ca să-l prezinte publicului, inventatorul său, Louis Réard, e nevoit să apeleze la o artistă care de obicei dansa goală la Casino de Paris. Asta pentru că nici top model nu a acceptat să îmbrace prea « lejerul » costum de baie. Partea sa de jos lăsa să se vadă pentru prima dată în istoria modei buricul femeii, coapsele ei şi chiar şi o parte din fese.
Numele de bikini ar veni, spune legenda, de la atolul cu acelaşi nume din insulele Marshall unde americanii făcuseră o experienţă atomică cu doar 4 zile înaintea prezentării maioului de baie parizian. Réard, bun publicitar, va face dealtfel un joc de cuvinte pe marginea acestui eveniment descriind costumul său de baie astfel : « Bikini-ul e o bombă anatomică. »
La începuturile sale, obiectul nu atrage însă femeile, probabil de teama scandalului pe care l-ar putea provoca atâta nuditate şi indecenţă. Când începe să se impună în fine la începutul anilor ’50, autorităţile franceze interzic pur şi simplu bikini-ul pe plajele de la Atlantic. Sub presiunea biseriici catolice, costumul de baie e apoi interzis la vânzare în Spania, Italia şi Belgia.
Starurile vor face însă ca « obiectul delictului » să iasă din anonimat şi de sub jugul autorităţilor politico-morale. Mai întâi Brigitte Bardot, la doar 18 ani, se lasă fotografiată la Cannes într-un bikini înflorat. Câţiva ani mai târziu, în « James Bond contra Dr. No » - primul film din celebra serie – Ursula Andress iese din apă în faţa lui Sean Connery într-un bikini alb. Urmează Catherine Deneuve şi Marilyn Monroe îmbrăcate în bikini. In fine, revolta tinerilor din mai 1968 permite emanciparea femeilor. Alţii însă consideră şi azi că bikini-ul întruchipează femeia-obiect, semn că 70 de ani după apariţia sa, firavul costum de baie continuă să divizeze.