Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bikini-ul împlineşte 70 de ani!

bb.jpg

Actrita francezà Brigitte Bardot îmbràcatà în bikini la 18 ani, pe plajà la Cannes, în 1953
Actrita francezà Brigitte Bardot îmbràcatà în bikini la 18 ani, pe plajà la Cannes, în 1953
Sursa imaginii: 
bardotforever.com

In urmă cu exact 7 decenii, pe 5 iulie 1946, era prezentat la Paris primul bikini. Inventat de un inginer auto francez reconvertit în confecţii, noul costum de baie este mai întâi criticat, respins – inclusiv de manechine – pentru a deveni ulterior accesoriul de plajă inconturnabil.

Celebrul costum de baie format din două bucăţi e prezentat în cadrul unei « Serbări a apei » organizat la piscina Molitor din Paris. Ca să-l prezinte publicului, inventatorul său, Louis Réard, e nevoit să apeleze la o artistă care de obicei dansa goală la Casino de Paris. Asta pentru că nici top model nu a acceptat să îmbrace prea « lejerul » costum de baie. Partea sa de jos lăsa să se vadă pentru prima dată în istoria modei buricul femeii, coapsele ei şi chiar şi o parte din fese.

Numele de bikini ar veni, spune legenda, de la atolul cu acelaşi nume din insulele Marshall unde americanii făcuseră o experienţă atomică cu doar 4 zile înaintea prezentării maioului de baie parizian. Réard, bun publicitar, va face dealtfel un joc de cuvinte pe marginea acestui eveniment descriind costumul său de baie astfel : « Bikini-ul e o bombă anatomică. »

La începuturile sale, obiectul nu atrage însă femeile, probabil de teama scandalului pe care l-ar putea provoca atâta nuditate şi indecenţă. Când începe să se impună în fine la începutul anilor ’50, autorităţile franceze interzic pur şi simplu bikini-ul pe plajele de la Atlantic. Sub presiunea biseriici catolice, costumul de baie e apoi interzis la vânzare în Spania, Italia şi Belgia.

Starurile vor face însă ca « obiectul delictului » să iasă din anonimat şi de sub jugul autorităţilor politico-morale. Mai întâi Brigitte Bardot, la doar 18 ani, se lasă fotografiată la Cannes într-un bikini înflorat. Câţiva ani mai târziu, în « James Bond contra Dr. No » - primul film din celebra serie – Ursula Andress iese din apă în faţa lui Sean Connery într-un bikini alb. Urmează Catherine Deneuve şi Marilyn Monroe îmbrăcate în bikini. In fine, revolta tinerilor din mai 1968 permite emanciparea femeilor. Alţii însă consideră şi azi că bikini-ul întruchipează femeia-obiect, semn că 70 de ani după apariţia sa, firavul costum de baie continuă să divizeze.