Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


«Atacul de la Bataclan nu putea fi evitat» - comisia de anchetă parlamentară

bataclan.jpg

Pe 13 noiembrie 2015, 90 de persoane au fost ucise în sala Bataclan de un comando jihadist
Pe 13 noiembrie 2015, 90 de persoane au fost ucise în sala Bataclan de un comando jihadist
Sursa imaginii: 
AFP/Dominique Faget

La Paris au fost prezentate concluziile comisiei de anchetă parlamentare privind atacurile jihadiste care au îndoliat capitala Franţei anul trecut. Trei idei principale se desprind : serviciile de informaţii, care au eşuat în prevenirea acelor atacuri soldate cu 147 de morţi şi peste 500 de răniţi, trebuie reorganizate. Preşedintele şi raportorul comisiei de anchetă pun apoi sub semnul întrebării utilitatea prelungirii stării de urgenţă şi desfăşurarea soldaţilor pe solul naţional.

Comisia de anchetă parlamentară a audiat 190 de persoane timp de 200 de ore în ultimele 6 luni. Concluziile sunt foarte ferme : « Trebuie clarificat rolul forţelor speciale, trebuie un comandament unic al celor trei forţe în caz de intervenţie. Nu punem în cauză oamenii ci organizarea » previn autorii raportului care militează deci pentru o refondare, o reorganizare a diverselor servicii de informaţii. Se propune, concret, crearea unei agenţii naţionale de informaţii pusă direct sub autoritatea primului ministru sau a preşedintelui. O structură inspirată după modelul american al Centrului naţional antiterorist (NTC), creat după atacurile din 11 septembrie 2001.

Trebuie spus că azi, serviciile de informaţii franceze sunt divizate în 6 entităţi diferite, care sub autoritatea Internelor, care sub cea a Apărării, care sub cea a ministerului Economiei. Participă la ele poliţişti specializaţi, militari sau vameşi. Cum era de aşteptat, aceste servicii au comunicat prost între ele întrucât toţi autorii francezi ai atentatelor de anul trecut fuseseră la un moment dat fişaţi, controlaţi, ascultaţi sau încarceraţi din cauza radicalizării lor. Cei doi mari patroni ai serviciilor de informaţii - interne şi externe - au recunoscut dealtfel şi ei în timpul audierilor în faţa comisiei că « atentatele din 2015 au fost un eşec global al serviciilor de informaţii. »

Rezerve în privinţa prelungirii stării de urgenţă

Autorii raportului comisiei parlamentare emit de asemenea rezerve cu privire la măsurile luate după atentate. Starea de urgenţă, decretată după atacurile de la Stade de France, terase şi sala Bataclan, în vigoare şi azi, « a avut un efect iniţial care însă foarte repede a diminuat. » Cât despre « operaţiunea Sentinelle » care a permis desfăşurarea la un moment dat a 10 mii de soldaţi în Franţa – azi mai sunt încă vreo 7 mii - autorii raportului pun la îndoială « eficacitatea reală a dispozitivului în securizarea teritoriului naţional. » Ei propun deci reducerea progresivă a contingentului « Sentinelle » şi întărirea planului Vigipirate prin recrutarea a două mii de poliţişti şi jandarmi suplimentari.

Cine « iese bine » în urma acestui raport sunt forţele de elită. « Intervenţia lor în seara de 13 noiembrie a fost rapidă şi eficientă şi demonstrează că sunt capabile să colaboreze » spun deputaţii comisiei. Si aici însă riscă să apară probleme. « De ce oare e nevoie de trei forţe de intervenţie specializate, una care depinde de poliţia naţională, alta de jandarmerie şi o a treia de poliţia regională ? » se întreabă deputaţii. Ministrul de interne, Bernard Cazeneuve, audiat şi el de comisie, s-a opus acestei ipoteze de fuzionare a celor trei unităţi de intervenţie.

Coloană de extragere a victimelor

In fine, « bile albe » primesc şi forţele de salvare, confruntate în seara lui 13 noiembrie cu cele mai sângeroase atentate comise vreodată în Franţa. Singura problemă la acest nivel a fost că salvările nu au avut acces direct la perimetrul forţelor de intervenţie. Se propune deci instaurarea unei aşa-zise « coloane de extragere a victimelor ». Trebuie ştiut că în cazul unor atacuri cu arme grele – precum cele de la Charlie Hebdo din ianuarie 2015 şi Bataclan din noiembrie – majoritatea deceselor survin în ora care urmează atacului.

La întrebarea pe care şi-a pus-o multă lume, anume « atacul de la Bataclan din 13 noiembrie care s-a soldat cu cele mai multe victime – 90 de morţi – ar fi putut să fie evitat ? » răspunsul raportorilor este clar : « Nu ». In opinia lor era imposibil de făcut o legătură între ameninţările din ultimii ani contra sălii de spectacole şi atacul din 13 noiembrie.

 
«Atacul de la Bataclan nu putea fi evitat» - comisia de anchetă parlamentară