Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Teatru la Avignon: un festival “durabil”

affiche-off16.jpg

Avignon: "cel mai mare teatru din lume"
Sursa imaginii: 
credit foto: festival-avignon.com

Festivalul de la Avignon sărbătoreşte anul acesta 70 de ani de existenţă. O vîrstă rotundă pusă sub semnul promovării creaţiei artistice contemporane precum şi a teatrului ca loc de dezbatere dar şi de comunicare între oameni şi culturi. Secţiunea oficială (IN) a festivalului, care se desfăşoară între 6 şi 24 iulie, propune 51 de spectacle. Iar secţiunea neoficială (OFF) propune, între 7 şi 30 iulie, 1416 spectacole.

Festivalul de la Avignon rămîne marele pelerinaj cultural al verii, francez şi european, dar şi internaţinal, locul tuturor provocărilor artistice şi al tuturor recordurilor. Dacă totul merge bine şi grevele actorilor nu vor perturba manifestarea, spectacolele din IN vor fi văzute de 120 000 de iubitori ai teatrului iar cele din OFF de 1 300 000 de persoane.

De notat că şi această secţiune neoficială împlineşte o vîrstă respectabilă, 51 de ani de existenţă. O placă omagială va fi de altfel instalată pe faţada teatrului creat de regizorul André Benedetto la Avignon, Théâtre des Carmes, şi de unde a început fenomenul OFF-ului în urmă cu jumătate de secol, iar întreaga ediţie de anul acesta este pusă sub titlul generic “50 de ani de creaţii”. Intre timp Avignon, fostă reşedinţă a Papilor, a devenit oraşul din lume cu cele mai multe teatre pe suta sau pe mia de locuitori: 123 de teatre au apărut în decursul anilor. Dintre cele 1416 spectacole programate în OFF anul acesta 1042 sunt noi, deci create special pentru a fi lansate cu ocazia festivalului, iar 135 vin din străinătate.

Secţiunea IN, care dispune de 45 de spaţii de joc şi de întîlniri cu publicul, şi-a concentrat în mare parte atenţia pe "rănile" şi problemele Europei. Ceea ce se va vedea clar şi în Curtea de Onoare a Papilor unde spectacolul inaugural este realizat de flamandul Ivo van Hove după scenariul filmului “Damnaţii” semnat de Luchino Visconti. Publicul va urmări deci povestea unei dinastii industriale germane care se lasă traptat aspirată de barbaria nazistă şi de ură.

O manieră, pentru Ivo van Hove şi directorul festivalului, Olivier Py, de a avertiza că Europa este ameninţată astăzi de pericolul populismului şi al extremei drepte. Semnalez în selecţia oficială a festivalului şi piesa “La tigresse” de Gianina Cărbunariu.