Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Lumea musulmană serbează sfârşitul Ramadanului în ciuda atentatelor ucigătoare care au făcut peste 400 de morţi

ramadan.jpg

Zid la Falludja, în Irak, inscriptionat de combatanti ai Organizatiei stat islamic, 26 iunie 2016
Zid la Falludja, în Irak, inscriptionat de combatanti ai Organizatiei stat islamic, 26 iunie 2016
Sursa imaginii: 
Reuters

Sute de milioane de musulmani celebrează miercuri seara Aid el-Fitr care marchează sfârşitul Ramadanului. După o lună de post, credincioşii vor petrece de acum încolo două-trei zile la rând încercând să uite de ultimele zile îndoliate ale acestui ramadan 2016 extrem de violent soldat cu peste 400 de morti.

16 morţi miercuri în Yemen, 4 persoane ucise luni în Arabia saudită, la Medina, al doilea loc sfânt al islamului după Mecca, 250 de morţi duminică într-un atac sinucigaş la Bagdad, 20 de decese înregistrate cu o zi mai devreme la Dacca în Bangaldesh – ramadanul 2016 a fost o lună în mod excepţional de îndoliată şi nu doar în Orient.

Pe 12 iunie, un jihadist americano-afgan afiliat Organizaţiei stat islamic ucidea 53 de oameni într-o discotecă gay din Orlando. O zi mai târziu, în Franţa, un alt extremist islamic omora cu sânge rece un cuplu de poliţişti la domiciliul lor.

Inaintea de începutul ramadanului 2016 pe 6 iunie, Daech lansase un apel combatanţilor săi să lovească SUA şi Europa. Dacă pentru musulmani, ramadanul e o lună sfântă în cursul căreia posteşti, te rogi şi încerci să faci lucruri bune, pentru islamişti perioada este propice pentru a lansa atacuri. Sub acoperirea unui mesaj religios, Organizaţia stat islamic instaurează astfel o strategie politică. Valul de atacuri împotriva Arabiei saudite – aliat-cheie al americanilor – arată că şi goniţi din fiefurile lor irakiano-siriene, jihadiştii pot lovi tare şi cam pe unde vor, inclusiv în ţara care, se spune, i-a finanţat cel mai mult.

 
Lumea musulmană serbează sfârşitul ramadanului în ciuda atentatelor ucigătoare care au făcut peste 400 de morţi