Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


«Rusia a respins în permanenţă eforturile NATO de a construi relaţii strânse şi de cooperare»-MAE polonez

În ajunul summitului NATO de la Varşovia, Witold Waszczykowski, ministrul polonez de externe publică un amplu articol de opinie în ziarul Le Monde. Estimând că această întâlnire "are loc într-un moment decisiv pentru securitatea ţărilor noastre", oficialul de la Varşovia e de părere că "trebuie să lansăm lumii un mesaj de unitate şi anume acela că NATO este puternică şi contează".

"În 1999, când Polonia a aderat la NATO, aveam un vis, acela să vedem trupe ale Alianţei staţionate pe solul nostru. Azi, acest vis a devenit realitate. Polonia a devenit un membru deplin NATO şi în plus participă activ la modelarea viitorului Alianţei" notează în introducere ministrul polonez de externe.

"Drumul istoric parcurs de Polonia din 1999 încoace ne reaminteşte de asemenea că securitatea nu poate fi considerată niciodată ca un bun câştigat definitiv. Azi trăim într-o lume complet diferită care ne cere cel puţin aceeaşi determinare şi gândire strategică precum cea dezvoltată de statele est şi central-europene din anii '90" scrie Witold Waszczykowski

"De la precedentul summit NATO din 2014 încoace, am observat o modificare constantă şi negativă de-a lungul frontierelor noastre. Folosirea forţei nu mai este excepţia ci regula. Terorismul proliferează; civili sunt ucişi în cafenele pariziene sau în metroul şi aeroportul din Bruxelles dar şi în multe alte locuri din lume. Fluxul necontrolat al migranţilor accentuează instabilitatea în vecinătatea sudică a Alianţei."

NATO nu poate rămâne pasivă

"În fine, dar nu în ultimul rând, Rusia îşi întăreşte mai departe prezenţa militară la nord şi la sud, inclusiv în regiunea mării baltice. Moscova încearcă să testeze coeziunea şi solidaritatea Alianţei multiplicând provocările militare şi creeînd tensiuni. Agresiunea militară contra Ucrainei şi anexarea ilegală a Crimeeii demonsterază clar care este percepţia Moscovei despre arhitectura securităţii în Europa actuală. In fapt, Rusia a respins în continuu eforturile NATO de a construi o relaţie strânsă şi de cooperare."

"În faţa acestei sumbre realităţi, NATO nu poate rămâne pasivă" e de părere şeful diplomaţiei poloneze. "Comunitatea transatlantică are nevoie de o Alianţă activă şi credibilă care să ia toate măsurile concrete pentru a asigura cu adevărat securitatea tuturor cetăţenilor ei. Summitul de la Varşovia trebuie să lase moştenire o viziune ambiţioasă despre felul în care funcţionează Alianţa într-un context securitar în plină evoluţie, bazată pe trei stâlpi: adaptare, credibilitate şi leadership."

"Prezenţa întărită a NATO în Polonia şi în ţările baltice este un element crucial al readaptării Alianţei. Summitul de la Varşovia trebuie să aducă însă şi un răspuns sfidărilor securitare de pe flancul sudic. Capacităţile de apărare şi de rezistenţă ale partenerilor NATO trebuie să fie deci întărite şi ele. Acest lucru trebuie să se facă în cooperare cu UE. Ca să fie credibilă, NATO trebuie să se doteze cu structuri militare, cu o planificare şi capacităţi superioare. In fine, NATO are nevoie de un angajament politic la cel mai înalt nivel. Cu alte cuvinte, bugetele de apărare trebuie să fie în consecinţă, necesare pentru dezvoltarea capacităţilor de apărare", conchide Witold Waszczykowski, ministrul polonez de externe.

 
«Rusia a respins în permanenţă eforturile NATO de a construi relaţii strânse şi de cooperare»-MAE polonez