
Special Paris
Avignon: laborator de democraţie culturală
rfi_c_agnesmellon_1840x1227.jpg

Olivier Py a imaginat un spectacol itinerant de o oră avînd ca pretext piesa lui Eschil "Prometeu înlănţuit" şi care este programat în 11 localităţi din jurul oraşului Avignon. Periplul a început pe 6 iulie şi se va încheia pe 17 iulie. O manieră de a invita la teatru un public care de obicei nu se deplasează la Avignon, deşi festivalul se desfăşoară la cîţiva kilometri sau zeci de kilometri de locuinţele sale.
Pentru Olivier Py acesta este un veritabil act de democraţie culturală. Iar piesa lui Eschil nu este aleasă la întîmplare, întrucît Prometeu reprezintă revolta în faţa zeilor şi a ordinii prestabilite. Să ne amintim că acest erou al mitologiei greceşti este cel care fură focul de la zei pentru a-l oferi oamenilor, împreună cu gustul pentru artă. Un teatru care circulă este şi el oarecum expresia unei flame care-i face pe oameni să iasă din cotidian şi să descopere alte forme de reflecţie şi de socializare decît televizorul sau bistroul.
Tot în contextul acestei campanii de atragere a unor noi spectatori în sfera teatrului se înscrie şi operaţiunea "Enfants à l’honneur". Anul trecut, în luna iulie, au fost invitaţi la Avignon în jur de 400 de elevi din întreaga Franţă, acompaniaţi de profesori şi de educatori. Ei au văzut spectacole, au participat la diverse ateliere de practici culturale, au vizionat filme şi au trăit în ritmul festivalului. Anul acesta ei revin, şi pe data de 13 iulie sunt primiţi, în cursul dimineţii, în Curtea de onoare a Palatului papal, pentru un dialog cu diverşti artişti. Ideea organizatorilor este de a culege mărturiile acestor copii, eventual de a evalua cum i-a influenţat în gîndirea lor şi în opţiunile lor experienţa festivalului.
Intre 6 şi 24 iulie Festivalul propune un program de dezbateri, conferinţe şi întîlniri cu scriitori, sociologi, filozofi, jurnalişti… "Atelierele gîndirii", este titlul generic al acestui alt mod de a promova democraţia culturală, iar o serie de trei dezbateri este patronată de cotidianul Le Monde.
Extrem de interesantă mi se pare o dezbatere anunţată pentru data de 21 iulie cu titlul "De ce secolul al XXI-lea este religios?" Politologul Olivier Roy şi psihanalistul Fethi Benslama vor încerca să răspundă la întrebări grave legate de revenirea fenomenului religios în centrul actualităţii sau de raporturile dintre lumea creştină şi cea musulmană. Occidentul a crezut, după căderea zidului de la Berlin, atît în sfîrşitul ideologiilor cît şi al febrei religioase. Ori, iată că s-a înşelat şi acum descoperă că asasinate în masă pot fi comise, uneori chiar pe teritoriul occidental, în numele religiei.
Faptul că mulţi oameni aflaţi în vacanţă participă la aceste "ateliere ale gîndirii" mi se pare un lucru extrem de interesant, în definitiv nu este scris nicăieri că în timpul concediului mintea omului trebuie să doarmă. Aş adăuga chiar că oamenii care îşi petrec vacanţele în Provenţa descoperă o constelaţie uluitoare de propuneri culturale. Din ce în ce mai des descopăr în presă expresia "cei trei A ai Provenţei". Ceea ce sună ca şi cum ar fi nota supremă a agenţiilor de notaţie: AAA.
Cei trei A sunt însă cele trei oraşe care încep cu litera A şi care organizează festivaluri internaţionale de primă mînă: Avignon, Arles şi Aix-en-Provence. La Avignon avem festivalul de teatru, la Arles festivalul de fotografie, iar la Aix-en-Provence festivalul de operă. Chiar şi turiştii care sunt decişi să stea toată ziua pe malul piscinei atunci cînd vin în Provenţa sunt de fapt aspiraţi treptat de o anumită febrilitate culturală estivală din această regiune a Franţei.