Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa în sărbătoare, de ziua naţională

Allons enfants de la patrie! Franţa petrece astăzi, de ziua naţională. Cea mai mare şi cea mai veche paradă militară din Europa, poate fi văzută astăzi pe Champs Élysées. Între restricţiile de buget şi starea de urgenţă, care este încă în vigoare, unii dintre aleşii locali au ales să anuleze festivitatea anuală. Totuşi, multe evenimente sunt prevăzute. Francezii îşi iau bagheta, camembert-ul şi vinul şi ies în jardin la picnic.

 

Franța sărbătoreşte din 1880 ziua de 14 iulie. Este vorba de 14 iulie 1789 când revoluţionarii parizieni luau cu asalt Bastilia, cel mai detestat simbol al absolutismului monarhic. Un an mai târziu, tot pe 14 iulie, a fost instaurată Sărbătoarea Federaţiei – a reconcilierii şi unităţii tuturor francezilor. ”Libertate, Egalitate, Fraternitate” avea să devină deviza Republicii Franceze şi frază cu valoare universală din care s-au inspirat apoi multe democraţii occidentale când şi-au scris Constituţia.

La Paris,astăzi, parada începe cu trecerea avioanelor cu reacție, celebrele Alpha Jet care vor străbate cerul capitalei pentru a lăsa în urma lor culorile steagului Franței – albastru, alb și rosu.

Patru mii de militari, polițiști și pompieri  vor defila pe ritm de fanfară, pe cel mai cunoscut bulevard francez, Champs Élysées, în aplauzele miilor de francezi care vor veni să urmărească în direct parada.

De la Place de l’Étoile și până la Concorde va trece regiment după regiment. Garda republicană va defila pe cai. Totul este organizat an de an la milimetru.

La evenimentul de astăzi invitate de onoare sunt Australia și Noua Zeelandă.

150 de australieni și 85 de neo-zeelandezi vor participa la parada militară. Președintele François Hollande aduce astfel un omagiu celor care au participat la bătălia de pe râul Somme, din 1916.

Este vorba de una dintre cele mai lungi și mai sângeroase bătălii din Primul Război Mondial, cu mai mult de un milion de morți, răniți și dispăruți.

Astăzi, François Hollande se va întâlni la palatul Élysées cu John Key, premierul Noii Zeelande.

Revenind la paradă, în premieră vor defila 47 de gardieni din închisori. Ministrul Justiției vrea să le aducă astfel un omagiu.

Le mulțumesc astfel celor 27 de mii de supraveghetori care își fac treaba foarte bine”, a precizat ministrul Jean-Jacques Urvoas. ”Țara este mândră de ei’, a ținut să precizeze demnitarul.

Prezența la parada de 14 iulie este o premieră istorică pentru acești profesioniști care lucrează în centrele de detenție, categorie aflată tot mai des în centrul dezbaterilor politice din ultima perioadă.

În plus, ministrul a anunțat crearea a 2.500 de noi posturi de supraveghetori în penitenciare, pentru acest an.

Cei care vor se pot înscrie la concursul care va avea loc în toamna acestui an, a precizat oficialul. El speră astfel să amelioreze condițiile de detenție.

În Franța, sărbătoarea națională din acest an se află sub semnul stării de urgență în care se află dupa atentatele din noiembrie anul trecut.

Securitatea înainte de toate – până pe 15 iulie, populația nu poate utiliza, în spațiul public, petarde ori produse pirotehnice.

La Lyon, prefectura a decis interzirea consumului de alcool în spațiul public. În Paris, pe Champs Élysées, terasele vor rămâne astăzi închise. 

Parisul nu are însă monopolul asupra festivităților.

În cele patru colțuri ale țării, în cele mai mici sate din Hexagon, populația va petrece.

În plus, lumea are timp să iasă pe șosele pentru a vedea cicliștii ce se întrec în celebrul Tour de France, pentru a agita drapelul țării și pentru a spera la o victorie de etapă în Marea Buclă.

 

Alte evenimente la Paris

 

Anul acesta, iubitorii de muzică clasică vor avea o alegere dificilă de făcut: la ce concert să asiste.

Orchestra Națională a Franței va cânta pe Champ de Mars în cadrul unui spectacol intitulat ‘Parisul este în sărbătoare’.

Sub coordonarea maestrului Daniele Gatti, soliști și artiști precum soprana Patricia Petibon vor interpreta arii din Rigoletto de Verdi sau Carmen de Bizet.

Spectacolul începe la ora 21:30 iar intrarea este liberă.

Dacă nu, melomanii pot merge la celebra sală Olympia pentru a asista la un concert excepțional al lui Michel Polnareff, care, nu a mai urcat pe această scenă din anul 1973.

Spectacolul începe la ora 20:30.

O altă tradiție de 14 iulie sunt focurile de artificii ‘trase’ an de an de la Tour Eiffel.

Spectacolul începe fix la ora 23 și va continua preț de 35 de minute.

Doama de fier’ va fi puternic luminată  iar cei care doresc pot vedea spectacolul din grădinile Trocadero.

Pentru cei care nu au însă curajul de a se aventura să prindă un loc din timp…cât mai în față, mai aproape de turn, o alternativă sunt cartierele aflate pe colinele Parisului, precum Montmartre, sau, de ce nu, se pot urca pe acoperișurile imobilelor în care trăiesc, de altfel o tendință foarte la modă în prezent în Paris… petrecerile pe acoperișul casei.

 

 Balul, un ‘quelque chose très parisien’

 

Parisul se transformă într-un gigantesc mozaic dansat: pompierii cheamă lumea la bal ! Anul acesta, 13 cazărmi rămân deschise până mâine dimineață la ora 4:00 . Pompierii vă invită aici la dans.

Francezii care vor la bal, dar nu într-o cazarmă au ca alternativă ….subteranul unei stații de metrou. În arondismentul 19, petrecerea are loc în stația de metrou Jaures, unde are loc un bal pop-subteran.

La Baronne de Paname va fi inima și creierul petrecerii.

Nici gurmanzii nu sunt uitați. Aseară au început déjà petrecerile în braserii. S-a cântat la acordeon și s-au mâncat pe rupte specialități preparate de’chefi’ parizieni renumiți.

Așa că astăzi, francezul fie se va bucura de camembert și de vin în grădina proprie, fie iese să petreacă în Jardin de Versailles ori în orice altă grădină, căci sunt deschise toate marii petreceri naționale de astăzi.