Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premierul francez: “Vom cîştiga acest război”

000_9c6mo_0.jpg

Premierul Manuel Valls
Image source: 
credit foto: rfi.fr

“Vom cîştiga acest război, dar terorismul va face parte din cotidianul nostru pentru multă vreme” a declarat premierul francez Manuel Valls în publicaţia Le Journal du Dimanche. Seful guvernului îi asigură pe francezi că statul face tot posibilul pentru a le asigura securitatea, şi lansează un apel la unitate naţională ca răspuns în faţa terorismului.

Ancheta legată de motivaţiile asasinului care a acţionat pe 14 iulie la Nisa continuă, dar Manuel Valls se arată categoric: caracterul acestui atac este islamist. Seful guvernului aminteşte că Organizaţia statul islamic a revendicat atacul considerîndu-l pe tunisianul de 31 de ani drept un “soldat al jihadului”.

Organizaţia statul islamic acţionează în două feluri, arată premierul francez. Uneori pregăteşte cu minuţiozitate atentatele, cum s-a întîmplat anul trecut pe data de 13 noiembrie la Paris. Alteori oferă o justificare ideologică posterioară celor care acţionează singuri, spontan, în funcţie de oportunităţi. Ceea ce pare să fie cazul cu Mohamed Lahouaiej Buhlel.

Citez din declaraţia lui Manuel Valls: “La ora la care vorbim, antecedentele teroristului nu ne permit să spunem dacă a avut un trecut jihadist. Dar în acelaşi timp modul în care a acţionat corespunde punct cu punct ordinelor pe care le dă statul islamic jihadiştilor: să aleagă o dată simbolică (de exemplu 14 iulie), să ucidă un număr cît mai mare de oameni, să recurgă la mijloacele pe care le au la dispoziţie (un cuţit, o maşină, un camion) pentru asasinarea de oameni inocenţi.”

Manuel Valls mai are cuvinte critice pentru o parte a dreptei care pretinde că drama de pe 14 iulie de la Nisa putea fi evitată. Premierul denunţă de fapt instrumentalizarea politică a atacului, în contextul prezidenţialelor de anul viitor, dar şi pericolul unei “trumpeneizări” a spiritelor (aluzie de Donald Trump evident).

Prin natura lor, democraţiile sunt fragile, mai arată Manuel Valls, iar o clasă politică iresponsabilă ar putea favoriza chiar şi dislocarea casei comune, ar putea pune chiar în pericol statul de drept. Pentru şeful guvernului numai unitatea naţională este răspunsul care se impune în faţa terorismului, iar lupta împotriva acestui flagel trebuie dusă, mai subliniază premierul francez, cu mijloacele statului de drept.