Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa după trei zile de doliu, festivalurile continuă

709049ce6ec8532a36051eac899b34cd322b2daf.jpg

Arles, expozitia "Western Camarguais"
Sursa imaginii: 
credit photo: france24

In ciuda traumei provocate de atentatul de la Nisa, festivalurile verii continuă în sudul Franţei şi în celelalte regiuni turistice, deşi unele manifestări au fost anulate. Unul dintre cele mai importate şi interesante festivaluri este cel de fotografie, în plină desfăşurare la Arles, oraş cu un patrimoniu istoric şi arhitectural excepţional.

Intitulat “Întîlnirile internaţionale ale fotografiei de la Arles”, acest festival atrage anual sute şi sute de artişti prestigioşi din întreaga lume, precum şi un public extrem de numeros interesat de arta fotografică. Actuala ediţie, a 47-a, reuneşte 137 de artişti şi 40 de expoziţii răspîndite în tot oraşul, unele dintre ele fiind găzduite în spaţii monumentale, vechi biserici, capele sau abaţii, dar şi în foste spaţii industriale restaurate. Intr-un context în care Franţa se află în război împotriva terorismului, o conotaţie aparte dobîndesc fotografiile britanicului Don McCullin, mare fotograf de război.

Interesantă este şi retrospectiva "Hara-kiri" (după numele publicaţiei satirice cu acelaşi nume) care reuneşte fotografii inedite şi provocatoare ale unor artişti care s-au aflat şi la originea revistei Charlie Hebdo.

Ediţia de anul acesta a festivalului internaţional de fotografie de la Arles este dedicată unui imens scriitor decedat anul acesta în luna ianuarie, Michel Tournier. El a fost cofondator al festivalului precum şi la originea întemeierii Scolii naţionale de fotografie, dorită şi de fostul preşedinte socialist François Mitterrand. Ministra culturii, Audrey Azoulay, prezentă la Arles la începutul lunii, a pus piatra de temelie a noii clădiri în care va funcţiona Scoala naţională de fotografie, şi care va fi inaugurată în 2018.

Statul francez va finanţa două mari proiecte legate de fotografie, a mai anunţat ministra culturii, ceea ce înseamnă că vor fi lansate comenzi în direcţia în unor artişti fotografi pentru a lucra pe tema viitorului “mare Paris” precum şi pe o temă legată de tineretul din Franţa în zilele noastre. Semanelez tot la Arles o expoziţie de fotografii intitulată “Western”. Sunt mărturii extrem de interesante din anii cînd, în Delta Ronului, în regiunea numită La Camargue, francezii făceau filme western, unele dintre ele avîndu-l ca protagonist pe tînărul (pe atunci) Johnny Hallyday.