Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Interviu cu Alain Timar: vizită ghidată a unui loc magic la Avignon

theatre-halles-avignon-03mb.jpg

Avignon, Théâtre des Halles, curtea interioara
Sursa imaginii: 
credif goto: 84.agerndaculture.fr

Magia festivalului de la Avignon constă şi în faptul că spectatorii descoperă nu numai spectacole ci şi locuri insolite în care acestea se desfăşoară. Probabil că nici un alt oraş din lume nu are, de exemplu, atîtea biserici, capele şi foste locuri de cult transformate în… teatre.

Prezenţa papilor la Avignon, timp de un secol, a însemnat şi o imensă înflorire a locurilor de cult. După Revoluţia franceză multe dintre acestea au fost desacralizate şi au devenit depozite, locuinţe sau chiar şi mai rău, au căzut în paragină. De cînd a fost însă creat Festivalul de la Avignon aceste foste spaţii sacre au mare căutare, şi cel puţin 20 dintre ele au devenit teatre. Este cazul cu Théâtre du Chêne Noir sau cu Théâtre des Halles sau cu Théâtre des Carmes…

Intrînd în aceste spaţii spectatorii se confruntă şi cu o anumită memorie a locurilor, cu vestigii istorice şi cu secole de stratificare a tăcerii sau a cuvîntului. De altfel, personal, cred că transformarea unor foste lăcaşuri de cult în treatre înseamnă re-sacralizarea acestor spaţii, ele fiind din nou invadate de cuvînt, doar că de data aceasta este vorba de cuvîntul profan şi nu de cel sacru.

In cele ce urmează vă invit la descoperirea unui astfel de loc special, Théâtre des Halles de la Avignon, situat în zona vechilor hale, şi pe care ni-l prezintă chiar fondatorul său, Alain Timar, regizor şi scenograf care a montat spectacole şi în România.

 

 

 
Interviu cu regizorul Alain Timar