Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: prelungirea stării de urgenţă

600px_nicehommage_5.jpg

O imensa multime luni 18 iulie la Nisa pentru un moment de reculegere în memoria victimelor
Sursa imaginii: 
credit foto: france 24

In Franţa, executivul se află sub presiune şi sub focul criticilor în contextul dezbaterii legată de prelungirea stării de urgenţă, ca urmare a atentatului de pe 14 iulie de la Nisa. Opoziţia cere prelungirea stării de urgenţă cu şase luni. Textul legii urmează să fie dezbătut miercuri 20 iulie în Parlament şi dezbaterea se anunţă furtunoasă.

Pentru executiv săptămîna aceasta este extrem de delicată, ceea ce s-a văzut deja ieri cînd premieul Manuel Valls a fost huiduit de mulţime cînd a apărut pe Promenada englezilor la Nisa pentru ceremonia de omagiu în memoria victimelor. Inainte şi după minutul de reculegere reprezentanţii statului au fost obligaţi să constate că omul de pe stradă nu mai are încredere în politica socialiştilor la capitolul securitate, în ciuda angajamentelor solemne pe care şi le ia executivul.

Opoziţia este dispusă să sprijine în Parlament prelungirea stării de urgenţă dar cere adoptarea unor măsuri ferme şi vine de altfel cu propuneri concrete. “Nu putem combate terorismul cu lacrimi”, declară în Le Figaro un lider al partidului Republicanii, Jean-François Copé. El cere, printre altele, crearea unei Agenţii tehnice de informare, după model american (acesta fiind NSA – National Securty Agency).

Cu ocazia unei intervenţii televizate, fostul preşedinte Nicolas Sarkozy cere expulzarea în regim de urgenţă absolută a străinilor care au legături directe sau indirecte cu grupurile teroriste, închiderea lăcaşurilor de cult musulmane radicalizate, plasarea în centre speciale închise a tuturor celor fişaţi ca fiind potenţiali terorişti, sau consemnarea lor la domiciliu cu o brăţară electronică. Printre propuneri mai figurează crearea unor centre de deradicalizare şi instituirea unui “delict de sejur” pentru orice persoană care se află într-o zonă de operaţiuni teroriste exterioare.

De partea sa executivul îşi apără bilanţul, nu acceptă criticile legate de un aşa-zis "laxism", precizează că o sută de mii de poliţişti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru asigurarea securităţii francezilor şi aminteşte că din 2013 a dejucat 16 atentate în Franţa.