Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Preşedintele Hollande în contextul unei alte urgenţe: relansarea construcţiei europene

2015-11-20t132506z_1052861176_pm1ebbk12i801_rtrmadp_3_climatechange-summit-hollande.jpg

Presedintele francez François Hollande
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele francez François Hollande îşi începe în seara aceasta, cu o vizită la Lisabona, un turneu european pus sub semnul relansării post-Brexit a construcţiei europene. Următoarea sa etapă, joi, este capitala Irlandei, Dublin. Iniţial turneul său includea şi alte capitale, dar agenda sa a fost modificată în urma atentatului de la Nisa de pe 14 iulie.

Săptămîna aceasta François Hollande ar fi trebuit să mai meargă la Viena, la Praga şi la Bratislava, dar situaţia din Franţa în context de atentat şi de prelungire a stării de urgenţă l-a obligat să-şi schimbe planurile şi să amîne aceste vizite. Ceea ce nu înseamnă că relansarea proiectului european după ieşirea britanicilor din Uniune nu este şi el o urgenţă, iar Franţa consideră mai mult decît oricînd că are un rol important de jucat. Intenţia lui Françoi Hollande este de a pregăti reuninea la vîrf europeană de pe 16 septembrie de la Bratislava, avînd pe ordinea de zi tocmai viitorul Europei.

Relansare construcţiei europene este pusă sub semnul mai multor imperative, printre care securitatea şi apărarea. Noul atentat comis în Franţa pe 14 iulie, ca şi atacul comis astăzi cu arme albe de un tînăr refugiat afgnan într-un tren regional din Germania, demonstrează că Europa rămîne expusă şi fragilă în faţa terorismului.

Seful statului francez consideră că Europa trebuie să se mobilizeze mai mult pe terenul apărării, fiind confruntată cu crize grave chiar la porţile ei, în Libia şi în Siria. Lovitura de stat eşuată din Turcia se va impune şi ea ca subiect pe ordinea de zi a tuturor acestor discuţii pentru că acest “aliat” tradiţional al europenilor, şi membru al Alianţei Atlantice, începe să se clatine în rolul său de barieră naturală faţă de haosul în care se află o bună parte din Orientul mijlociu, Africa de Nord şi zona Sahelului. François Hollande efectuează acest periplu diplomatic şi cu alte propuneri pe agendă, cum ar fi impulsionarea investiţiilor europene, crearea de noi locuri de muncă, în special pentru tineri, modernizarea Uniunii Europene, coordonarea europenilor pentru lansarea unor operaţiuni militare comune în zonele de criză.

Ideile sale nu sunt nici total noi şi nici surprinzătoare, dar contextul este inedit prin plecarea Marii Britanii din Uniune, creşterea presiunii migratorii şi accentuarea ameninţării teroriste.