
Special Paris
Experţi francezi: trebuie declanşat războiul ideologic împotriva salafismului
2012-03-16t192118z_747859510_gm1e83h08vj01_rtrmadp_3_tunisia_0.jpg

Ironia sorţii, oraşul Nisa este înfrăţit cu oraşul tunisian Susa unde pe 26 iunie anul trecut un tunisian de 23 de ani a ucis 38 de persoane pe o plajă, majoritatea victimelor fiind turişti. După această dramă Christian Estrosi, primarul de atunci al Nisei, a făcut o deplasare la Susa pentru a propune municipalităţii de acolo expertiza sa în materie de securitate, cu sfatul de a fi instalate camere de luat vederi pretutindeni în oraş.
Ori, iată că oraşul Nisa a fost la rîndul său victima unui atac barbar surprinzător, deşi nici un alt oraş din Franţa nu are un dispozitiv de supraveghere video mai performant. De unde concluzia că în materie de terorism este greu să dai lecţii. Tunisienii sunt ei înşişi într-o situaţie paradoxală, de mîndrie că revoluţia lor a reuşit dar şi de mare angoasă în faţa fenomenului jihadist. Potrivit unui raport oficial, în jur de 5300 de tunisieni s-au dus să lupte de partea jihadiştilor, iar 600 s-au întors înapoi în ţară. In plus, Tunisia trebuie să facă faţă unor grupuri jihadiste active pe propriul său teritoriu, în special într-o regiune muntoasă. Salafismul este deasemenea într-o mare ofensivă în Tunisia, prin mii de asociaţii finanţate de monarhiile petroliere din Golf.
Pînă acum majoritatea teroriştilor care au acţionat în Franţa au fost fie franco-marocani fie franco-algerieni. Iată că acum se înscrie în panoplie un imigrant tunisian, ceea ce a provocat o vie emoţie şi printre cei peste 600 000 de tunisieni instalaţi în Franţa. Mulţi comentatori care se exprimă în prezent pe platourile de televiziune avertizează că Franţa luptă, este adevărat, împotriva terorismului dar că este vag angajată în războiul ideologic împotriva salafismului, curent care pretinde că detestă violenţa dar care impune în rîndurile comunităţii musulmane cele mai retrograde reguli posibile de viaţă şi de comportament, într-un spirit de profundă respingere a valorilor democraţiei şi a stilului de viaţă occidental.