Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Coaliţia internaţională antijihadistă examinează bilanţul a doi ani de operaţiuni

iraq-us-aircraft-m.jpg

Avion de vînatoare american decolînd pentru operatiuni în Irak
Image source: 
credit foto: france24

Reponsabilii americani şi aliaţii lor în lupta împotriva organizaţiei Stat Islamic sunt reuniţi la Washington pentru a discuta timp de două zile (miercuri şi joi) despre situaţia de pe teren şi despre viitoarea strategie care trebuie adoptată. Coaliţia internaţională antijihadistă are multe subiecte de abordat, inclusiv ceea ce se va întîmpla după totala înfrîngere militară în Irak şi în Siria a jihadiştilor.

Franţa este reprezentată la această reuniune de ministrul ei de externe, Jean-Marc Ayrault şi de ministrul apărării, Jean-Yves Le Drian, şi probabil că analiza franceză legată de noile forme de proliferare a terorismului vor fi ascultate cu atenţie. Reamintim că Franţa a fost, în ultimile 18 luni, ţara occidentală cea mai lovită de terorism.

In ultimii doi ani coaliţia internaţională, din care Franţa face parte activă în sensul că participă la operaţiuni concrete pe teren, a efectuat 14 000 de lovituri aeriene împotriva jihadiştilor. Potrivit autorităţilor americane, Organizaţia statul islamic a pierdut aproape 50 la sută din teritoriile pe care le deţinea în urmă cu doi ani în Siria şi în Irak. In prezent armata irakiană pregăteşte o mare ofensivă la Mosul, oraş controlat încă de jihadişti şi care, după cum arată ministrul francez al apărării, este principalul "emiţător de ideologie jihadistă".

Mai toţi experţii îşi exprimă însă temerea că această ideologie riscă să rămînă redutabilă şi după prăbuşirea militară a jihadiştilor care au proclamat califatul în Siria şi în Irak. Iar spectrul unui război de guerilla mondial, lansat de fanatici în special pe teritoriul occidental, este o ipoteză în dezbatere. Anumite semne există în acest sens, întrucît recentele atentate de la Nisa, Istanbul, Bagdad, Dacca, sau atacul cu arme albe din Germania intervin tocmai pe fondul unor înfrîngeri militare ale jihadiştilor în Irak şi în Siria. Există experţi care se întreabă chiar dacă aşa-zisul califat n-ar fi trebui mai degrabă "menţinut" pînă cînd s-ar fi compromis singur, din interior, suscitînd eventual revolte ale populaţiilor musulmane supuse regulilor drastice de viaţă ale islamului radical.

Discuţiile de la Washington vor avea ca obiect şi reconstruirea Irakului, iar John Kerry le va spune poate omologilor săi la ce concluzii a ajuns după lungile discuţiile cu ruşii în vederea găsirii unei soluţii de pace în Siria.