Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Consultări pentru pregătirea divorţului tehnic al Marii Britanii de UE

2016-07-11t110202z_1647324000_s1aetoyjdyab_rtrmadp_3_britain-eu-may_0.jpg

Theresa May, noul prim-ministru al Marii Britanii
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Liderii europeni s-ar putea să-şi scurteze vacanţele vara acesta pe fondul numeroaselor probleme cu care se confruntă Europa, începînd cu Brexit şi continuînd cu ameninţarea teroristă. O anumită febrilitate diplomatică este vizibilă în prezent în vederea întocmirii unei noi "foi de parcurs" pentru Europa post-Brexit.

Probabil că preşedintelui François Hollande i-ar fi plăcut vara aceasta să-şi petreacă trei sau patru zile de vacanţă în Portugalia. El se află acum la Lisabona avînd însă cu totul alt scop: pregătirea viitoarei reuniuni la vîrf europene destinată să consfinţească şi să eşaloneze divorţul Uniunii Europene de Marea Britanie. “Europa este o stare de spirit dar şi o chestiune de apărare, iar apărarea noastră comună trebuie întărită”, a declarat François Hollande ieri seară cînd a ajuns în capitala Portugaliei. Si tot el a adăugat: “Aceasta este una din lecţiile pe care trebuie să le asumăm după Brexit, şi care trebuie să fie un impuls dat construcţiei europene.” Un mesaj tonic într-un context dificil, în care vocea Franţei este importantă.

Mîine Fraçois Hollande este aşteptat la Dublin, dar nici aici nu-şi va permite să se simtă în vacanţă irlandeză ci într-o operaţiune de deminare a şocului produs în Europa de decizia britanicilor de a-i spune “good bye”.

In ce-l priveşte pe noul locatar de pe Downing street numărul 10, doamna Theresa May, noul prim ministru al Marii Britanii, probabil că şi ea ar fi preferat ca în acest sfîrşit de iulie să viziteze Bavaria sau Coasta de azur. Din păcate doamna Theresa May este obligată să organizeze desprinderea cît mai catifelată a pachebotului numit Marea Britanie de bătrînul continent. Scenariul este discutat astăzi la Berlin cu doamna Angela Merkel, iar mîine la Paris cu preşedintele François Hollande.

Cum spuneam, liderii occidentali nu prea au voie să se gîndească la vacanţe în acest moment, este cazul şi cu John Kerry care tocmai şi-a încheiat un turneu ale cărui etape au fost Paris, Moscova, Luxemburg, Bruxelles şi Londra. Seful diplomaţiei americane nu va beneficia însă de nici o zi de odihnă la Washington pentru că vineri este aşteptat la Viena pentru o reuniune pe tema schimbărilor climaterice, iar apoi la Paris pentru a discuta despre relansarea păcii în Orientul apropiat. 

Nu ştiu de ce, dar am împresia că liderii lumii de azi nu prea sunt cu picioarele pe pămînt din cauza acestor numeroase călătorii. Să fie şi aceasta cauza pentru care lucrurile merg atît de prost, tendiţa lor de a vedea lumea de sus, mai mult din avion?