Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Avertismente privind “globalizarea” ameninţării teroriste

2014-05-13t081825z_958711134_pm1ea5d0s3o01_rtrmadp_3_france1.jpg

Arestarea unui suspect jihadist în Franta
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Intr-un context de creştere a ameninţării teroriste, Liga Arabă se reuneşte luni 25 şi marţi 26 iulie în Mauritania pentru a discuta despre securitate şi crearea unei forţe comune. In paralel miniştrii de finanţe ai grupului G20 avertizează că atentatele teroriste încep să devină o ameninţare pentru creşterea economică mondială. Alte avertismente şi analize pun în lumină faptul că terorismul, ca fenomen global, necesită o mobilizare mondială.

In documentele care prefaţează reuniunea Ligii Arabe combaterea terorismului este declarată o prioritate, dar se subliniază că numai soluţionarea crizelor din Siria, Libia, Yemen, precum şi a conflictului israelo-palestinian poate crea bazele unei victorii. Printre altele este salutată iniţiativa Franţei care încearcă să mobilizeze comunitatea internaţională pentru a relansa discuţiile dintre Israel şi palestinieni. In Franţa, fostul premier François Fillon declară în publicaţia Le Journal du Dimanche că umanitatea este confruntată cu o "formă de război mondial" legată de totalitarismul islamic.

Citez din interviul său: "Am intrat într-o formă de război mondial care se întinde din Asia de Sud-Est pînă în Africa occidentală trecînd prin tot Orientul Apropiat." Statul islamic, mai spune François Fillon, "este o mişcare totalitară, ca şi nazismul, el recurge la aceleaşi resorturi, doreşte să impună întregii lumi un mod de viaţă şi de a gîndi".

Grupul G20 care s-a reunit la nivel de miniştri săptămîna trecută în China consideră că terorismul, prim multiplicarea atacurilor, a devenit “un factor de incertitudine” economică la nivel global. Experţii organizaţiei sunt în special neliniştiţi de apariţia unei forme de terorism “low cost”, care produce unde de şoc enorme, cu numeroase victime, fără ca în spatele acestor atacuri să se afle reţele foarte bine structurate sau mult efort de pregătire a atentatelor.

Unii analişti europeni vorbesc chiar de aparţia unui “război molecular”, în sensul că inamicul se află printre noi şi poate transforma obiectele cotidiene în arme, de unde imposibilitatea ca astfel de atacuri să fie prevenite.