Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Trump: parcursul său politic este un avertisment pentru europeni

2016-07-22t050331z_736227881_ht1ec7m0e1fpq_rtrmadp_3_usa-election-repub-icans_0.jpg

Donald Trump, un discurs care nelinisteste
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

La prezidenţialele din Statele Unite, duelul final dintre republicanul Donald Trump şi democrata Hillary Clinton este ultimul episod al unei campanii care i-a neliniştit din ce în ce mai mult pe europeni. Motivele de îngrijorare nu sunt aceleaşi în estul şi vestul Europei. Dar, consideră mulţi editorialişti, pe ansamblul lor europenii trebuie să-şi asume repede lecţia care se impune în urma acestor prezidenţiale americane.

Europenii vor da dovadă de o gigantică iresponsabilitate dacă nu vor înţelege că epoca s-a schimbat şi că există riscul ca într-o bună zi aliatul lor american să le întoarcă spatele. Concluzia este valabilă chiar dacă Hillary Clinton cîştigă pînă la urmă alegerile, conform sondajelor şi dorinţei aproape unanime a liderilor europeni. Dar faptul că un om atît de “incert” precum Donald Trump a reuşit, cu banii săi şi cu o anumit tip de energie malefică să-şi impună candidatura în tabăra republicană, este un mare avertisment.

Sigur, şi înaintea sa au existat preşedinţi incompetenţi în Statele Unite care mai degrabă au provocat dezordine mondială decît stabilitate şi pace. Unul dintre ei fiind George Walker Bush. Donald Trump face parte însă dintr-o nouă categorie, în care aventurismul, iresponsabilitatea şi provocarea se întîlnesc cu banul, delirul mediatic şi ambiţia personală.

Chiar şi Alianţa Atlantică îşi pune întrebări serioase în prezent, dat fiind că Statele Unite asigură 70 la sută din finanţarea ei. Iar europenii din est îşi pot imagina cu uşurinţă că un om ca Donald Trump are o mai mare simpatie "naturală" pentru un Vladimir Putin decît pentru o regiune a Europei despre care nu ştie mai nimic. Poate că apariţia acestui personaj în viaţa politică americană îi va trezi în sfîrşit din somnolenţă pe europeni şi se vor mobiliza pentru a-şi crea în primul rînd o apărare demnă de acest nume.

Printre ultimile declaraţii “de răsunet” ale lui Donald Trump unele vizează Franţa, pe care o consideră total “infectată de terorism”, de unde ideea că America ar trebui să înăsprească condiţiile de intrare a francezilor pe teritoriul american. El a repetat de altfel că militează pentru totala interzicere a accesului în Statele Unite a musulmanilor din întreaga lume.