Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa şi Germania lovite de terorismul în serie: coincidenţă sau strategie?

2016-07-23t195815z_798200480_s1aetrhemhaa_rtrmadp_3_europe-attacks-germany_0.jpg

Flori în fata centrului comercial Olympia de la Mûnchen, în memoria victimelor
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Franţa şi Germania, altfel spus cele două ţări care reprezintă într-un fel fundamentale Uniunii Europene, au fost în ultimul timp ţinta unor atacuri teroriste şi acte criminale în serie. Greu de spus dacă în spatele acestor violenţe există o strategie, dar pentru Paris şi Berlin se impun mai multe concluzii în acest context, una dintre ele fiind aceea că lupta împotriva terorismului nu poate exonera pe nimeni de la eforturi majore.

Intr-un fel, francezii sunt mai pregătiţi psihologic în faţa atacurilor islamiste. Opinia publică ştie că istoria colonială a Franţei a fost complicată, că resentimente faţă de Franţa persistă în mai multe ţări arabe, şi că în prezent trupe franceze sunt implicate în operaţiuni militare în Orientul Apropiat, inclusiv în Siria unde avioane franceze bombardează poziţii jihadiste. In plus, Franţa a fost destul de reticientă la ideea primirii masive de refugiaţi din Orientul Apropiat.

Germania a fost însă singura mare ţară din Europa care nu a avut probleme cu terorismul de la atacul de pe 11 septembrie 2001 de la New York. Sigur, cetăţeni germani, în special turişti, şi-au pierdut viaţa în tot acest timp în contextul unor atentate comise în Turcia sau în alte ţări, dar nu şi pe teritoriul german. In plus, Germania nu este implicată militar, pe teren, în contextul crizelor din Orientul Apropiat şi a primit cu o generozitate exemplară peste un milion de imigranţi şi refugiaţi musulmani anul trecut.

Din toate aceste motive, dar nu numai, stupoarea şi şocul în faţa barbariei sunt mai mari în Germania decît în Franţa. Iar clasa politică germană este obligată să constate că atacurile de săptămîna trecută, chiar dacă nu au legătură cu jihadismul, au legătură cu imigraţia, ceea ce a recunoscut chiar şi ministrul de interne german Thomas de Maizière. Cancelara Angela Merkel, care a fost deja criticată pentru politica sa de faţă de imigraţie, se va afla fără îndoială din nou într-o situaţie delicată.

Un deputat din rîndurile propriului său partid a reacţionat la evenimentele de săptămîna trecută trimiţînd următorul mesaj pe Twitter: "cultura primirii este mortală". Intre timp deputatul a şters mesajul, pe care l-a scris probabil sub presiunea emoţiei, dar dezbaterea în jurul imigraţiei va intra probabil într-o nouă fază, mai critică şi marcată de mai multe îndoieli.