Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Catolic francez: "fraternitatea este o armă în faţa barbariei"

sans-titre-1.jpg

Simbol al fraternitatii
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Franţa este din nou în stare de şoc după asasinarea, marţi 26 iulie, a unui preot catolic, într-o biserică din Normandia, în numele jihadului. Atacul intervine după cel de pe 14 iulie de la Nisa şi după o serie neagră de violenţe comise în Germania. Această vară a anului 2016 riscă să rămînă în istorie ca una marcată de o recrudescenţă fără precedent a barbariei.

S-ar spune că violenţa a luat o formă virală pe planetă şi că a început să se propage ca o epidemie. Tot felul de psihopaţi, de iluminaţi, de anxioşi macabri, de îndoctrinaţi, de radicalizaţi, de spălaţi pe creier ucid pe străzi şi în casele oamenilor, în şcoli şi în magazine, în redacţii şi în săli de spectacole, în cafenele şi în biserici, în spitale şi în discoteci, în aeroporturi şi în gări.

Cele mai multe atacuri au ca sursă de inspiraţie jihadismul, dar flagelul este mai vast. In noaptea de luni 25 spre marţi 26 iulie, de exemplu, un individ a comis un masacru într-un centru pentru handicapaţi din Japonia, ucigînd 19 persoane. Autorităţile japoneze au ţinut să precizeze imediat că asasinul nu avea legături cu jihadismul, de parcă acest lucru ar fi atenuat gravitatea crimei.

După atacul comis la München de psihopatul în vîrstă de 19 ani care a ucis 9 persoane, şi autorităţile germane au ţinut să precizeze că sursa sa de inspiraţie nu au fost jihadiştii ci atacul comis în iulie 2011 în Norvegia de un psihopat şi mai mare, acel Breivik care a ucis atunci 77 de persoane…

Personal am impresia că o mulţime de indivizi bolnavi mental şi avînd puternice pulsiuni criminale şi sinucigaşe se inspiră, pe această planetă, unii de la alţii, şi că se hrănesc cu intensa mediatizare a acestor violenţe. Mai constat că focalizarea mediatică pe atacurile din lumea occidentală este atît de mare încît unele atentate din Irak sau din Afganistan aproape că trec neobservate. Cum a fost atentatul de sîmbăta trecută de la Kabul soldat cu 80 de morţi şi cu 231 de răniţi, sau cel de luni de la Bagdad soldat cu 16 morţi şi 30 de răniţi.

Oare în ce eră am intrat, mă întreb? Jihadismul nu explică totul, acest vînt de violenţă toxică mă face să cred că umanitatea însăşi este bolnavă şi că nu-şi dă seama de acest lucru. In faţa barbariei, "fraternitatea este o armă" a declarat un prelat francez după asasinatul comis lîngă Rouen, în Normandia.

Ce bine ar fi ca această armă să fie suficientă pentru eradicarea barbariei, dar mă tem că nu sunt singurul care se îndoieşte de acest lucru.