Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Îngrijorare în cele 45 000 de biserici catolice din Franţa

000_dl1z1_0_0.jpg

Preotul Jacques Hamel asasinat de islamisti
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Pentru comunitatea catolică din Franţa, dar nu numai, preotul Jacques Hamel în vîrstă de 85 de ani căruia jihadiştii i-au tăiat gîtul în propriul său lăcaş de cult este un "martir". Acest atac fără precedent împotriva unui preot riscă să tensioneze şi mai mult relaţiile intercomunitare din Franţa, deşi multe voci avertizează că de fapt acesta este obiectivul Organizaţiei statul islamic, să provoace un război civil în Europa.

Ciudat sună în acest context cuvîntul "martir", pentru că el este folosit din abundenţă de toţi iluminaţii cauzei jihadiste şi de toţi radicalizaţii    islamişti gata să treacă la atac. Asasinatul comis la Saint-Etienne-du-Rouvray are însă conotaţii şi mai grave în materie de morbiditate şi abjecţie. În primul rînd pentru faptul că el a fost comis într-un loc de cult deschis tuturor. Acest atac aminteşte de un alt episod barbar, asasinarea, în mai 1996, a şapte călugări într-o mănăstire din Algeria, în contextul războiului pe care l-a dus atunci puterea de la Alger împotriva islamiştilor radicali.

În Franţa există 45 000 de biserici catolice deschise credincioşilor şi vizitatorilor, iar uneori au fost lansate avertismente în legătură cu posibile atacuri îndreptate împotriva lor. Unele măsuri de securitate au fost luate în preajma unor lăcaşuri de cult după atacurile de pe 13 noiembrie anul trecut sau în contextul sărbătorilor de Paşte.

Oricum, forţele de ordine păzesc cele 700 de şecoli evreieşti şi sinagogi, precum peste o mie din cele 2500 de moschei care există în Franţa. Nici un plan special însă nu a fost luat în cazul celor 45 000 de biserici iar ierahia catolică franceză nu admite ideea închiderii lor temporare.

"O biserică este un loc de deschidere, de socializare posibilă, de transcendenţă. Trebuie să lăsăm această poartă deschisă, altfel ar însemna să închidem uşa la toate soluţiile de pace". Sunt cuvinte pronunţate de un abate care mai adaugă: "Ar însemna să le facem jocul acestor barbari dacă am închide porţile bisericilor noastre şi ne-am ascunde. Trebuie ca martiriul acestui preot să ne încurajeze să fim şi mai luminoşi şi mai puternici în credinţa noastră".

Iată o atitudine care tinde să fie cea a bisericii catolice într-un context de mare angoasă şi tensiune, cînd astfel de cuvinte au un rol imens, fără să promită pacea imediată şi nici securitate.