Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


François Hollande: "A ucide un preot înseamnă a profana Republica"

7783275668_000-at1rc.jpg

François Hollande denunțînd la televiziunea franceză atacul laș comis împotriva preotului Jacques Hamel
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Șeful statului francez a intervenit ieri seară la televiziune pentru a-i asigura pe concetăţenii săi că guvernul mobilizează toate mijloacele materiale şi umane în lupta împotriva terorismului, a fanatismului şi a radicalizării. François Hollande rămîne însă un preşedinte sub presiune, atît cea critică din partea opoziţiei cît şi în ce priveşte aşteptările populaţiei exasperată de seria de atacuri.

François Hollande a rostit o alocuţiune scurtă pe un ton extrem de solemn şi hotărît, recunoscînd că ameninţarea teroristă nu a fost niciodată mai mare decît în prezent, în Franţa şi în Europa. Dovadă a gravităţii situaţiei, şeful statului francez şi-a anulat vizita pe care trebuia să o facă miercuri 27 iulie în Republica Cehă, pentru a discuta pe tema Brexit-ului. Este a doua oară de fapt că François Hollande îşi anulează vizita la Praga; prima dată a fost după atentatele de la Nisa de pe 14 iulie.

În alocuţiunea sa şeful statului a mai ţinut să precizeze că legile actuale şi măsurile luate în contextul prelungirii stării de urgenţă sunt suficiente pentru combaterea terorismului şi a radicalizării islamiste. El le-a răspuns în felul acesta unor şefi ai opoziţiei, implicit lui Nicolas Sarkozy, care cer un nou arsenal legislativ de natură să faciliteze şi mai mult acţiunea forţelor de ordine, chiar cu riscul punerii între paranteze a unor libertăţi. Principalul mesaj al lui François Hollande a fost acesta:

"Acest război va fi lung. Democraţia este cea vizată, ea este ţinta inamicilor noştri dar tot ea va fi scutul nostru. Forţa noastră constă în unitatea noastră. În consecinţă, francezi şi franceze, să facem bloc împreună, astfel vom învinge. Ducem un război împotriva urii, împotriva fanatismului, şi vă asigur, acest război îl vom cîştiga."

François Hollande a reluat în mare parte fraze şi idei din precedentele alocuţiuni şi declaraţii făcute după atentatele de pe 7 ianuarie şi 13 noiembrie anul trecut, precum şi după cel de pe 14 iulie anul acesta. "Trebuie să evităm dramatizările, polemicile, amalgamele şi suspiciunile" a mai spus el. Memorabilă rămîne însă în special această frază: "A ucide un preot înseamnă a profana Republica care garantează libertatea de conştiinţă." Șeful statului francez a mai spus că teroriştii vor de fapt să răspîndească frica, să-i divizeze pe francezi, să-i facă să se înfrunte între ei.