Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Delicvenţă şi jihadism: Ce eficienţă are brăţara electronică?

a57c6120845ebb9930a7d248d81693a0b4af4d25.jpg

Modul de utilizare al bratarii electronice
Sursa imaginii: 
credit foto: france 24

Unul dintre asasinii preotului de lîngă Rouen purta o brăţară electronică, ceea ce nu l-a împiedicat să comită crima. Adolescentul de 19 ani Adel Kermiche încercase de două ori să plece în Siria şi se afla în detenţie provizorie dar pus în libertate cu brăţară electronică în aşteptarea judecăţii.

Adel Kermiche avea obligaţia de a rămîne la domiciliul familial cu dreptul de a ieşi din casă între anumite ore şi în anumite zile. Mai precis, el avea voie să iasă din casă în timpul săptămînii, de luni pînă vineri între ora 8 treizeci şi 12 treizeci, iar sîmbăta, duminica şi în zilele de sărbătoarea între orele 14 şi 18. Individul nu avea voie să părăsească departamentul în care îşi avea domiciliul, trebuia să ponteze o dată pe săptămînă la comisariat, să-şi justifice activitatea profesională, iar paşaportul său şi cartea sa de identitate erau reţinute de poliţie.

Faptul că acest individ a comis crima chiar în orele cînd avea voie să iasă din casă relansează în Franţa discuţia în jurul eficienţei acestui sistem. La ora adoptatării sale dezbaterea a fost vastă, inclusiv legată de chestiunea demnităţii, dacă instalarea unui astfel de dispozitiv la piciorul cuiva este compatibilă cu statutul de fiinţă umană.

Pînă la urmă Franţa a adoptat sistemul inspirîndu-se din experienţa altor ţări. Potrivit unor statistici oficiale, în Franţa există în prezent peste 69 000 de deţinuţi. În jur de 10 600 sunt puşi sub supraveghere electronică în condiţii de reducere a pedepsei. 315 se află la sfîrşitul executării pedepsei şi au fost eliberaţi purtînd o brăţară electronică. Numai şase persoane condamnate pentru terorism sunt însă consemnate la domiciliu sub supraveghere electronică.

Respectiva brăţară, ne informează agenţia France Presse, instalată la gleznă, rămîne ascunsă sub pantalon şi deci invizibilă în societate. Ieşirile din casă ale purtătorului sunt semnalate la poliţie printr-un sistem electronic şi dacă respectivul nu respectă orarele stabilite de judecător o alarmă se pune în acţiune.

Problema este însă că brăţara electronică nu indică şi ceea ce face purtătorul ei în orele cînd are voie să iasă. Iar Adel Kermiche este primul caz de jihadist care şi-a pregătit atacul cu brăţara electronică la picior, ceea ce este de natură să provoace îngrijorare şi fără îndoială să relanseze căutarea altor mijloace de supraveghere. În contextul acestui nou atac atît dreapta cît şi extrema deraptă propun mijloace mai drastice, printre altele obligaţia condamnaţilor de a-şi executa integral pedepsele.