Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa, reacţii după noul atentat: apeluri la unitate dar şi accente critice

carte-st-etienne-rouvray_rf_0.png

Localitatea din Normandia unde a fost ucis preotul
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

După atentatul de ieri din Normandia îndreptat împotriva bisericii catolice, preşedintele François Hollande are astăzi o reuniune cu reprezentanţii cultelor din Franţa. Asasinarea preotului în vîrstă de 85 de ani este denunţată de întreaga clasa politică franceză ca o nouă culme a barbariei jihadiste, dar executivului este criticat vehement în special de opoziţie şi de extrema dreaptă.

Socialiştii fac bloc în jurul lui François Hollande şi declară că Franţa nu trebuie să cedeze în faţa terorismului. Forţa Franţei se exprimă prin unitatea ei, putem citi într-un comunicat al Partidului Socialist. Comuniştii cer o mare dezbatere naţională pe tema luptei împotriva terorismului, iar un lider al radicalilor de stînga declară că în nici un caz francezii nu trebuie să facă jocul jihadiştilor şi să accepte "un şoc între civilizaţii".

Opoziţia este însă mult mai vehementă, de exemplu fostul premier François Fillon care spune: "Cîţi morţi, cîte asasinate oribile va trebui să mai suportăm înainte ca Franţa şi Europa să înţeleagă în sfîrşit că suntem în război şi că războiul nu se face pe jumătate? Un om care a încercat să plece în Siria ca să lupte de partea statului islamic nu trebuie lăsat în libertate nici măcar cu o brăţară electronică. Îi cer din nou în mod solemn preşedintelui republicii să revadă alianţele noastre şi să constituie o veritabilă coaliţie, cu ruşii şi cu iranenii, pentru combaterea eficientă a Statului islamic."

Pentru Marine Le Pen, lidera Frontului Naţional, măsurile care se impun sunt: închiderea moscheilor salafiste, expulzarea imamilor care predică ura, instaurarea controlului la frontierele naţionale, oprirea imigraţiei, exprimarea unui veto faţă de politica germană de primire a imigranţilor, obligativitatea condamnaţilor de a-şi executa integral pedepsele, construirea de noi închisori… "Ori iubiţi Franţa, ori dacă nu, plecaţi. Respectaţi poporul francez, istoria sa şi valorile sale. Altfel francezii se vor supăra", mai spune Marine Le Pen într-un mesaj transmis pe Twitter.

Marine Le Pen are accente critice şi faţă de responsabilii catolici. Ea reproşează de fapt bisericii o anumită complezenţă faţă de Islam, că ar fi preferat "tăcerea" cînd trebuiau denunţate derive islamiste în Franţa. De notat că în Franţa ierarhia catolică a cerut mereu populaţiei, în context electoral, să bareze calea extremei drepte.