
Special Paris
Terorism: climat de "panică mediatică" în Franţa?
md0.libe_.com_.jpg

Cotidianul Libération anunţă într-un dosar că nu va renunţa la practica publicării acestor fotografii, deşi alte medii de informare au declarat că acest tip de "mediatizare" le conferă un fel de celebritate macabră asasinilor. Pe aceeaşi pagină cotidianul publică două intervenţii cu concluzii diametral opuse. Un cercetător afirmă că respectivii indivizi trebuie "aruncaţi în neant", pentru că astfel va fi îngropată şi acea "pseudo-celebritate" la care aspiră ei. Un strateg în materie de luptă atiteroristă este de părere însă că "ascunderea" acestor feţe ar fi contraproductivă, mai ales că jihadiştii au propriile lor reţele mediatice şi oricum imaginile respective vor circula.
Dezbaterea pe această temă a depăşit frontierele Franţei şi se derulează şi în alte ţări. In Italia cotidianul "Repubblica" a decis să nu mai publice nici fotografiile teroriştilor şi nici cele ale victimelor. In Germania, însă, marile cotidiene refuză acest principiu dar consideră că publicarea unor astfel de imagini trebuie făcută în condiţii de asumare a unor responsabilităţi.
Cotidianul "Bild", care apare în patru milioane de exemplare, subliniază că în nici un caz nu va publica chipuri de terorişti pentru a le conferi o aură "eroică". Săptămînalul "Stern" precizează că va evita publicarea oricărui material de natură să glorifice terorismul, să stimuleze recrutarea jihadistă sau să-i incite pe tineri la imitarea jihadiştilor.
In Marea Britanie presa nu pare să-şi pună astfel de probleme. Publicaţii precum "Sun", "DailyMail" sau "Metro" rămîn fidele culturii senzaţionaliste. Chiar şi ziarele "serioase" precum "The Independent" sau "The Guardian" nu-şi pun nici o problemă cînd difuzează, de exemplu, pe site-urile lor, filmul video prin care cei doi terorişi care l-au ucis pe preotul normand jură credinţă Organizaţiei statul islamic.