Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Confidenţele lui François Hollande înainte de vacanţă

hollande.jpg

François Hollande, presedintele Frantei, pe peronul palatului Elysée pe 11 iulie 2016
François Hollande, presedintele Frantei, pe peronul palatului Elysée pe 11 iulie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Benoit Tessier

François Hollande a prezidat miercuri ultima şedinţă de guvern înaintea – scurtei – pauze estivale. Pentru a rămâne disponibili şi sobri, miniştrii au fost rugaţi să nu se îndepărteze prea mult de capitală. Seful statului, cu excepţia unei « escapade » de 48 de ore în Brazilia unde va asista la deschiderea Jocurilor olimpice de la Rio, va rămâne şi el « pe baricade » urmând să plece din Paris doar 2-3 zile. Ca în fiecare an înainte de concediul de vară, François Hollande i-a reunit la o cină pe jurnaliştii care se ocupă de preşedinţie. Ocazie cu care a făcut şi o serie de comentarii legate de actualitate.

In mod normal, discuţiile purtate la o astfel de cină sunt în « off » cum se spune în limbaj jurnalistic, adică trebuie să rămână confidenţiale şi nu să fie făcute publice. Multe publicaţii – Paris Match, Le Parisien, Libération şi chiar şi agenţia France Presse – nu au respectat însă această tradiţie a « off-ului » şi au relatat cam tot ce s-a spus. RFI în limba franceză – şi deci şi noi, în limba română – a decis să preia aceste presupuse « confidenţe prezidenţiale ». Ce s-a spus deci la cina lui Hollande cu presa prezidenţială ?

François Hollande a evocat mai întâi recentele atentate teroriste. Preşedintele Franţei refuză să se lase însă antrenat într-o supralicitare cu dreapta pe teme de securitate. « Trebuie să facem în aşa fel încât democraţia să fie răspunsul », afirmă Hollande care se vrea deci un soi de garant al statului de drept. « Nu putem băga în puşcărie 10 mii de oameni », adică pe toţi cei bănuiţi că s-au islamizat dar nu au făcut încă nimic contrar legii. O aluzie la propunerea lui Nicolas Sarkozy care el ar vrea să-i încarcereze pe aceştia.

« Nu sunt candidat, nu încă, sau niciodată... »

Preşedintele Franţei a profitat de prezenţa jurnaliştilor pentru a-şi contrazice premierul. Zilele trecute, Manuel Valls evoca ideea unei finanţări publice a cultului musulman. Pentru şeful statului, nici vorbă de aşa ceva. « Statul nu poate finanţa vreun cult » reaminteşte Hollande, confirmând astfel faptul că nu va repune în cauză legea din 1905 privind separarea bisericii de stat.

Cu 9 luni înaintea viitoarelor prezidenţiale, François Hollande a fost întrebat ce intenţii are, se prezintă sau nu pentru un nou mandat. Răspunsul lui a fost scurt şi ambiguu : « Nu sunt candidat, nu încă, sau niciodată... » In opinia lui, campania din 2017 se va axa pe chestiunea democraţiei şi nu doar pe problema şomajului.

« Excesele lui Donald Trump provoacă un sentiment de greaţă »

Chiar dacă nu este încă candidat declarat, preşedintele a profitat de ocazie ca să-şi critice adversarii politici de dreapta. Tintele sale preferate au fost Alain Juppé şi Nicolas Sarkozy. Acesta din urmă este acuzat că « merge prea repede şi prea departe » în chestiunile legate de securitate.

In fine, despre candidatul republicanilor americani la preşedinţia SUA, Donald Trump, Hollande a declarat că excesele acestuia « provoacă un sentiment de greaţă ». Liderul de la Paris pune însă în gardă : « In cazul în care americanii îl aleg pe Trump, acest lucru va avea consecinţe peste tot pentru că alegerile americane sunt nişte alegeri mondiale ».

 
Confidenţele lui François Hollande înainte de vacanţă