Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Hollande la Rio cu gândul la JO din 2024

hollande_rio.jpg

Presedintele Frantei François Hollande la sosirea sa la Rio unde a venit ca sà sprijine candidatura Parisului pentru JO din 2024
Presedintele Frantei François Hollande la sosirea sa la Rio unde a venit ca sà sprijine candidatura Parisului pentru JO din 2024
Sursa imaginii: 
Twitter - @PatrickKanner

Preşedintele Franţei François Hollande a sosit joi la Rio la bordul unui avion care arbora logo-ul candidaturii Parisului pentru JO din 2024. In cele două zile câte stă în Brazilia, şeful statului francez va promova personal acest dosar.

Mare amator de sport, preşedintele François Hollande fusese şi la sediul Comitetului internaţional olimpic de la Lausanne ca să sprijine candidatura pariziană pentru 2024. La sosirea la Rio, liderul francez a estimat că « miza este considerabilă pentru Franţa pentru că prin Paris, în fapt toată ţara este candidată. Era deci de datoria mea să fiu aici ». Ca să arate consensul politic în jurul acestei candidaturi, Hollande e însoţit în Brazilia de primăriţa socialistă a capitalei franceze, Anne Hidalgo, şi de preşedinta conservatoare a regiunii pariziene, Valérie Pécresse.

Preşedintele francez va profita de prezenţa sa la Rio pentru a-i sprijini cu această ocazie şi pe atleţii francezi care vor participa la olimpiadă. In urmă cu câteva zile Hollande le-a scris dealtfel personal celor 396 de sportivi francezi care concurează la Rio pentru a-i încuraja.

Eventuala alegere a Parisului pentru JO din 2024 – decizia se va lua anul viitor la Lima - suscită unele îngrijorări mai ales din motive de securitate. François Hollande a ţinut să reamintească însă că « Franţa s-a arătat capabilă să organizeze în condiţii de maximă siguranţă evenimente precum campionatul de fotbal Euro 2016, Turul ciclist al Franţei şi reuniunea COP21 ».

Si adversarii Parisului pentru olimpiada din 2024 s-au mobilizat. Roma a primit sprijinul premierului Matteo Renzi, Budapesta cel al primului ministru Viktor Orban şi al preşedintelui Janos Ader iar Los Angeles – considerat favorit alături de Paris – poate conta pe secretarul de stat american John Kerry care-l va reprezenta pe preşedintele Barack Obama la ceremonia de deschidere de vineri.

 
Hollande la Rio cu gândul la JO din 2024