Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Omenirea trăieşte pe credit

clima.jpg

In Arctica, temperaturile au crescut cu 2,8°C de la începutul secolului 20
In Arctica, temperaturile au crescut cu 2,8°C de la începutul secolului 20
Sursa imaginii: 
GettyImages / by wildestanimal

A fost marcată aşa-zisa zi "a depăşirii globale". Altfel spus, de azi încolo şi până la sfârşitul anului, omenirea va trăi pe credit, va consuma peste ceeace planeta îi poate oferi ca resurse naturale regenerabile. Data a fost fixată de Global Footprint Network (GFN).

Data când se epuizează resursele este calculată din 1986 încoace de Global Footprint Network - pe scurt GFN. Institutul internaţional de cercetare, adevărat laborator de idei, este bazat în California şi e compus din 100 de experţi, 200 de municipalităţi şi 23 de state. GFN duce în mod regulat campanii de informare axate pe această zi fatidică - zisă Earth Overshoot Day în engleză. Experţii estimează că în ritmul actual, oamenii ar avea nevoie de echivalentul a unui glob şi jumătate pentru a-şi satisface supra-consumul anual. Australienii şi americanii sunt campionii consumului excesiv. Dacă toţi pământenii ar trăi ca ei atunci am avea nevoie de resursele a cel puţin 5 planete!

Global Footprint Network - care-şi bazează analizele pe cifrele date de ONU - spune că nu doar creşterea demografică justifică aceste cifre. Consumul anual mediu pe cap de locuitor este în continuă creşetere de la an la an. "Exploatarea solurilor agricole, a pădurilor, a păşunilor sau a peştilor este tot mai mare" notează Le Monde, ziarul care-şi consacră un amplu dosar acestei chestiuni. Pentru a evalua "amprenta ecologică" a omenirii asupra Pământului, experţii GFN iau în calcul nu doar ceeace consumăm noi, oamenii, ci şi capacitatea planetei de a se regenera, absorbind totodată toate deşeurile pe care le producem. Verdictul - sub forma unui semnal de alarmă - este fără drept de apel: "ziua depăşirii globale" survine tot mai devreme. In 1970, experţii GFN estimau că data corespundea cu 23 decembrie; în 1990 ea era 13 octombrie iar în 2010, 28 august. Cu alte cuvinte, în fiecare an, ziua fatidică vine cu 4 zile mai devreme.

Ca să remedieze - cel puţin parţial - situaţia, omenirea ar trebui să-şi diminueze drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Există ţări care fac eforturi considerabile - Costa Rica şi Portugalia de exemplu. Schimbarea modelului de dezvoltare trebuie însă accelerată dacă vrem ca "ziua depăsirii globale" să vină mai târziu şi Pământul s-o ducă mai bine, avertizează experţii.

 
Incepând de azi, omenirea trăieşte pe credit