Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Franţa: ameninţarea teroristă şi impactul asupra economiei

000_dv0rj_0.jpg

Celebrul tîrg de la Lille a fost anulat doar de cîteva ori în 900 de ani
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Teama de atentate şi climatul de insecuritate ar putea afecta dinamica economică a Franţei. Este concluzia mai multor specialişti, şi mai ales a celor din domeniul turismului, sectorul cel mai afectat de ameninţarea teroristă.

“Este preferabil să suportăm pierderi financiare decît pierderi de vieţi omeneşti.” Cu acest argument autorităţile franceze au decis să anuleze anul acesta celebrul tîrg de la Lille, un fel de talcioc şi de sărbătoare populară care atrage anual două milioane de vizitatori. Cotidianul Le Monde constată că această manifestare (“la braderie de Lille”), organizată încă din secolul al XII-lea în primul week-end al lunii septembrie, este pentru moment cea mai mare din Franţa care "cedează" în faţa riscului terorist. In context de psihoză legată de posibilitatea unor noi atacuri, agenţia France Presse evocă într-o depeşă o “cascadă” de anulări de evenimente: festivaluri, sărbători populare, focuri de artificii, demonstraţii aeriene, evenimente sportive.

Campionatul european de ciclism pe care Franţa trebuia să-l găzduiască între 14 şi 18 septembrie a fost şi el anulat. Atractivitatea internaţională Franţei este în scădere, arată un comentator în cotidianul catolic La Croix, iar la acest capitol Franţa este încă în convalescenţă după atentatul de la Nisa de pe 14 iulie soldat cu 85 de morţi. In 2015 Franţa a lansat un program de stimulare a turismului sperînd să ajungă treptat, peste patru sau cinci ani, să primească pe teritoriul ei o sută de milioane de turişti anual (faţă de 85 de milioane cît a primit anul trecut).

Chiar dacă Franţa nu se află în situaţia Tunisiei (unde sectorul turistic s-a prăbuşit cu 40 la sută în urma atentatelor), cifrele pe anul acesta nu sunt bune. Profesioniştii din domeniu le cer autorităţilor să lanseze o campanie de redresare a imaginii Franţei, avertizînd că şi investiţiile şi consumul ar putea avea de suferit în mod “durabil” din cauza climatului actual.

După fiecare atentat, declară un profesionist din domeniul hotelier, avem nevoie de cel puţin o sută de zile pentru ca rezervările să reajungă la nivelul de dinaintea fiecărei crize. El mai constată că o redresare a devenit vizibilă în zilele campionatului european de fotbal, dar ea a fost întreruptă după atacul de la Nisa şi asasinarea preotului din Normandia.