Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Întîlnire Putin - Erdogan, un nou parteneriat la orizont

vladimir-poutine-recep-erdogan_0.jpg

Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan
Image source: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan este aşteptat marţi 9 august la Sankt-Petersburg pentru o reconciliere totală cu omologul său rus Vladimir Putin. Este prima vizită pe care şeful statului turc o efectuează în străinătate după tentativa de lovitură de stat eşuată de pe 15 iulie, ceea ce pune în lumină importanţa pe care Ankara o acordă în noul context relaţiilor cu Moscova.

Turcia şi Rusia doresc să întoarcă definitiv pagina unui incident diplomatic grav, cauzat de doborîrea, în noiembrie anul trecut, a unui avion de vînătoare rus de către turci la frontiera turco-siriană. Intre timp Moscova a obţinut scuzele de rigoare din partea Ankarei iar Recep Tayyip Erdogan, care se consideră abandonat de către occidentali, priveşte spre Rusia ca spre un aliat extrem de important. Nu este lipsit de semnificaţie faptul că după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie, preşedintele rus Vladimir Putin a fost printre primii lideri străini care l-au sunat pe Erdogan pentru a-i afirma sprijinul şi pentru a condamna încercarea unei părţi a armatei de a lua puterea.

Reacţia Rusiei a fost rapidă şi fără echivoc, în timp ce occidentalii au aşteptat în noaptea respectivă cîteva ore înainte de a se exprima, ca să vadă de fapt în ce parte urma să se încline balanţa. Preşedintele turc are deci motive să-i fie recunoscător lui Putin, cu atît mai mult cu cît acesta (spre deosebire de occidentali) nu s-a arătat de loc neliniştit de represaliile declanşate de Erdogan împotriva adversarilor săi politici.

“Alianţa Putin - Erdogan este construită pe prietenia virilă dintre cei doi conducători combativi, ambii avînd în jur de 60 de ani, fiecare mîndru că ţara sa şi-a redobîndit onoarea după crize economice în serie, şi tot aşa fiecare dintre prea puţin sensibil la tot ce ţine de drepturile omului”. Am citat dintr-o depeşă a agenţiei France Presse, care mai enumeră interesele comune pe care le au cei doi lideri, dincolo de poziţiile divergente în contextul conflictului din Siria.

Anul acesta schimburile comerciale dintre cele două ţări au scăzut cu 43 la sută, ceea ce penalizează ambele economii. Turcia şi Rusia vor însă să relanseze şi proiectul extrem de ambiţios al construirii gazoductului TurkStream, precum şi construirea de către ruşi a unei centrale nucleare în Turcia.