Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Recep Tayyip Erdogan în Le Monde: “Turcia face parte din lumea modernă”

000_di6fr_0.jpg

Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

“Occidentalii i-au lăsat singuri pe turci”, a afirmat preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan într-un interviu acordat cotidianului Le Monde. El are multe reproşuri de făcut occidentalilor, printre care şi acela că ar fi în contradicţie cu valorile pe care le apără.

Seful statului turc explică pe larg în acest interviu, cu accente de avertisment, de ce este nemulţumit atît de atitudinea europenilor cît şi de cea a americanilor. “Uniunea Europeană nu se comportă în mod sincer cu Turcia. Noi am primit pe teritoriul nostru trei milioane de refugiaţi în timp ce singura preocupare a Uniunii Europene este ca aceşti oameni să nu ajungă pe teritoriul ei” afirmă Recep Tayyip Erdogan. Seful statului turc îşi mai declară exasperarea întrucît, după cum se exprimă el, Turcia stă la porţile Europei de 53 de ani, fără ca negocierile de integrare să fi evoluat în mod serios.

Si mai supărat este însă Erdogan pe atitudinea adoptată de europeni în contextul tentativei de lovitură de stat din Turcia. El le reproşează că nu l-au susţinut ferm şi de la bun început, cum a făcut de exemplu Vladimir Putin, şi că se interesează mai mult de soarta persoanelor concediate sau arestate sau anchetate în acest context, decît de prezervarea democraţiei în Turcia. Erdogan are cuvinte critice şi împotriva americanilor care, spune el, îl protejează pe instigatorul tentativei de lovitură de stat, predicatorul Fethullah Gülen.

Seful statului turc consideră deci că occidentalii nu au reacţionat ca nişte veritabili aliaţi (dat fiind că Turcia face parte din Alianţa Atlantică) şi reaminteşte că el a reacţionat imediat condamnînd toate atacurile teroriste comise în Occident, cum a fost cazul pe 11 septembrie 2001 la New York sau cel comis împotriva revistei umoristice Charlie Hebdo anul trecul în ianuarie în Franţa. Recep Tayyip Erdogan mai consideră că Turcia face parte din lumea modernă şi pledează pentru o alianţă a civilizaţiilor.

El se mai referă şi la crizele din Orientul Apropiat şi reafirmă că nici o soluţie nu poate fi găsită în Siria atîta timp cît Bachar al-Assad va rămîne la putere. Tonul adoptat de seful statului turc în acest interviu este unul iritat, dînd de înţeles de fapt că în viitor Turcia s-ar putea desprinde de aliaţii săi tradiţionali occidentali pentru a se îndrepta spre alte orizonturi geopolitice, cum ar fi un parteneriat mai strîns cu Rusia.