Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Forumul social mondial în căutarea unui alt model de societate

fsm-bandeau-education-2.jpg

"O alta lume este necesara, împreuna ea devine posibila."
Image source: 
credit foto: Forum social mondial – Montréal

Incepînd de marţi 9 august şi pînă duminică 14 august oraşul Montréal găzduieşte o nouă ediţie, a 12-a, a summit-ului altermondialist. Este vorba de fapt de un Forum social mondial creat în 2001 în Brazilia, la Porto Alegre, şi care se reuneşte acum pentru prima dată într-o ţară din emisfera nordică.

Unii dintre militanţi sociali care se opun globalizării liberale văd aproape un sacrilegiu în faptul că acest forum se reuneşte anul acesta într-o ţară bogată, Canada, membră a grupului G7. Organizatorii actualei ediţii şi-au dorit însă, prin această opţiune, să amplifice vizibilitatea mediatică a mişcării, dat fiind că marile decizii în materie de economie sunt luate de ţările puternic industrializate din nord. Mişcarea altermondialistă se află, de mai mulţi ani, într-un impas, iar odată cu această nouă ediţie a formului organizatorii doresc să-i insufle o nouă dinamică, cu atît mai mult cu cît în ultimii 15 ani a apărut o nouă generaţie de militanţi.

In jur de 50 000 de persoane sunt aşteptate la dezbaterile axate pe multiple teme precum solidaritatea, lupta împotriva evaziunii fiscale, protecţia mediului înconjurător, refugiaţii sau derivele islamiste. Din 2001 încoace majoritatea acestor forumuri s-au derulat la Porto Alegre, în Brazilia, dar el s-a deplasat şi în Mali, India, Pakistan, şi de două ori în Tunisia.

Oraşul Montréal preia ştafeta şi datorită faptului că în 2012 grevele studenţilor din Quebec au avut un răsunet mondial şi au obligat autorităţile canadiene să renunţe la o reformă universitară ultra-liberală, studenţii obţinînd chiar o schimbare de guvern. Această "societate civilă mobilizată" din statul canadian Quebec este deci considerată ca fiind un cadru propice discuţiilor.

Să mai spunem că Forumul social mondial s-a dorit dintotdeauna ca unul anti-Davos, altfel spus opus Forumului economic mondial care are loc în fiecare an în această localitate elveţiană. In jur de 5000 de organizaţii sunt implicate în zilele următoare în peste o mie de activităţi la Montréal, 80 de conferenţiari importanţi figurează în program printre care unii veniţi şi din Franţa, precum filozoful Edgar Morin.