Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Le Figaro: "ţarul Vladimir Putin se întîlneşte cu sultanul Recep Tayyip Erdogan"

2014-12-01t143126z_560750442_gm1eac11qiu01_rtrmadp_3_turkey-russia_0.jpg

Vladimir Putin si Recep Tayyip Erdogan
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Preşedintele rus Vladimir Putin l-a primit la Sankt- Petersburg pe omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a deschide o nouă pagină, pusă sub semnul pragmatismului, între cele două ţări. Faptul că Rusia este prima ţară vizitată de Erdogan după tentativa de lovitură de stat din Turcia de pe 15 iulie are o încărcătură simbolică şi sună ca un avertisment faţă de occidentali.

Preşedintele turc nu a ezitat în ultimul timp să-şi exprime direct reproşurile faţă de europeni şi americani. Intr-un interviu apărut în Le Monde, Recep Tayyip Erdogan îi avertizează de fapt pe europeni că vor avea din nou de înfruntat presiunea migratorie dacă nu accelerează procesul de integrare europeană a Turciei. Iar americanilor le cere să-l extrădeze pe predicatorul Fethullah Gülen, considerat instigatorul tentativei de lovitură de stat. 

Intîlnirea de la Sank-Petersburg dintre cei doi lideri este pusă în orice caz sub semnul unui nou proiect de alianţă anti-occidentală, deşi în privinţa Orientului apropiat poziţia Moscovei şi cea a Ankarei sunt divergente. In prezent, atît Putin cît şi Erdogan sunt în relaţii reci cu Europa şi cu Statele Unite, dar Turcia face totuşi parte din Alianţa Atlantică şi marja sa de manevră rămîne redusă cînd e vorba să se supere pe occidentali. Un comentatori al cotidianului Le Figaro observa că în mediile politice din Turcia, şi în presa turcă, se discută despre tot, dar nu s-a pus încă niciodată problema unei ieşiri a Turciei din NATO.

Putin şi Erdogan au în comun multe ambiţii, precum şi gustul pentru putere. Intre cele două ţări, care au o frontieră comună de 500 de kilometri, relaţiile au fost însă extrem de complexe. Intre 1568 şi 1918 au avut loc 15 războaie ruso-turce, urmate de tot atîtea tratate de pace. Ambele ţări şi-au disputat moştenira Bizanţului, ambele visează să restabilească o glorie trecută. La Sankt-Petersburg, oraş simbolizînd grandoarea trecută a Rusiei, "ţarul Vladimir Putin se întîlneşte cu sultanul Recep Tayyip Erdogan", scrie Le Figaro, sintetizînd în acest titlu profilul fiecăruia dintre cei doi protagonişti.

Ceea ce mai au ei în comun este încercarea de a ieşi, printr-un nou parteneriat şi prin relansarea relaţiilor economice bilaterale, dintr-o anumită izolare internaţională, consecinţă de fapt a gustului lor pronunţat pentru autoritarismul politic.