Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Islamul radical la piscină

gettyimages-531848937_0.jpg

Femeie în "burkini" (imagine realizata cu scop didactic)
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Franţa a izbucnit o polemică după ce o asociaţie musulmană a încercat să organizeze într-un parc acvatic o zi "burkini". Mai precis ar fi urmat ca pe 10 septembrie ziua să fie dedicată exclusiv femeilor (precum şi copiilor avînd sub zece ani), iar femeile ar fi urmat să intre în piscine îmbracate în vestminte islamice "de baie", burka şi jilbab. Operaţiunea nu a fost pînă la urmă autorizată în urma multor proteste, inclusiv din partea unor oameni politici.

Asociaţia Smile 13 a încercat să organizeze această zi de baie "privată" în parcul acvatic Speed Water Park din comuna Pennes-Mirabeau, nu departe de Marsilia. In definitiv de ce nu, doar Franţa este o ţară liberă, cu o viaţă asociativă intensă, unde drepturile omului sunt respectate, ca şi libertatea de conştiinţă şi dreptul fiecăruia de a practica religia care îi conferă sens şi echilibru. Spun toate acestea cu un anumit subînţeles, pentru că de fapt salafiştii şi alte curente islamiste integriste recurg exact la retorica libertăţii pentru a încerca să-şi impună practicile obscurantiste. Iar ori de cîte ori astfel de tentative sunt stopate, uneori prin interdicţii formale, liderii salafişti aflaţi în spatele acestor tentative dispun şi de avocaţi abili care acuză la rîndul lor autorităţile de islamofobie. Asociaţia respectivă a şi reacţionat după interzicerea acestei "zile burkini" considerînd-se o victimă.

Primarul respectivei localităţi precum şi alţi responsabili politici din regiune au denunţat însă respectiva operaţiune ca o tentativă de contestare a egalităţii dintre bărbaţi şi femei în Franţa. Cînd islamiştii radicali îşi trimit femeile să facă baie acoperite cu burka din cap pînă în picioare, gestul lor nu este inocent. Ei vor să le transmită celorlalte femei musulmane un mesaj, şi anume că sunt impudice, dar şi să forţeze Republica franceză să cedeze teren în faţa unor practici venite din alte lumi şi din alte culturi, precum şi dintr-o interpretare rigoristă a cărţilor sfinte.

Unul dintre liderii dreptei, Jean-François Copé, s-a angajat recent într-o viguroasă campanie de denunţare a acestor ofensive salafiste de spălare pe creier. Citez dintr-o declaraţie a sa legata de operaţiunea "burkini”: "Să încetăm să mai considerăm acest subiect ca anodin. In spatele acestei manifestări este propovăduită o viziune despre femeie ca fiind inferioară bărbatului, şi care trebuie să stea ascunsă şi să fie ascultătoare. Este o viziune promovată de salafism pe terenul căruia se naşte jihadismul. Suntem în faţa unui fenomen pe cale de a se răspîndi în întreaga societate franceză, pînă în profunzimile sale, întrucît salafiştii profită de laşităţile şi de falsele noastre pudori. Salafiştii testează încă o dată soliditatea societăţii noastre".

Discuţia în jurul acestei aparent banale zile de piscină pentru femeile musulmane a luat şi o turnură juridică. Este o manifestare privată, a spus asociaţia respectivă, cu ideea subînţeleasă că în "privat" oamenii fac ce vor. Din punctul de vedere al culturii republicane franceze, însă, chiar şi manifestările private trebuie să se supună unor reguli şi legi.

Jean-Fançois Copé este candidat la primarele din cadrul dreptei în vederea desemnării unui candidat unic la prezidenţialele de anul viitor. In acest context el cere crearea unui delict care să permită sancţionarea actelor şi declaraţiilor contrare Republicii şi care propovăduiesc islamul radical.