Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Brazilia: jocuri olimpice şi jocuri politice

2016-03-22t155233z_102380034_gf10000355887_rtrmadp_3_brazil-politics_0.jpg

Doamna Dilma Rousseff în centrul imaginii; la stînga ei ministrul Justitiei, Eugenio Aragao; la dreapta ei un fost ministru al Justitiei, José Eduardo Cardozo
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Brazilia, în paralel cu Jocurile Olimpice continuă foiletonul altor jocuri, politice, pe fond de corupţie şi multiple crize. Senatorii brazilieni au decis să intenteze un procez preşedintei Dilma Rousseff, suspendată din funcţie din luna mai.

Jocurile Olimpice se desfăşoară anul acesta într-o Brazilie care a acumulat atîtea datorii şi atîtea probleme de natură politică şi economică încît unii s-au întrebat sincer dacă n-ar fi fost mai bine ca manifestarea sportivă să fie anulată. Există însă şi alte voci care spun că acest mare eveniment sportiv ar putea fi o ocazie pentru brazilieni de a ieşi din criza economică, din marasmul corupţiei şi din paralizia politică. Dilma Rousseff a devenit în acelaşi timp victima unei mari maşinaţiuni politice dar şi simbolul unei forme de rezistenţă într-un context cînd întregul bilanţ al guvernărilor de stînga se clatină şi este pus sub semnul întrebării.

Reamintim că ea a încercat să continue politica fostului preşedinte Lula da Silva, de numele căruia se leagă o perioadă de spectaculoasă dezvoltare a Braziliei, tot el fiind şi omul care a obţinut, în 2009, organizarea în ţara sa a Jocurilor Olimpice din 2016.

Un imens scandal de corupţie pornit din labirintul financiar al grupului petrolie Petrobras s-a extins însă endemic, întinînd şi imaginea fostului preşedinte. Doamnei Dilma Rousseff i se reproşează că at fi falsificat nişte conturi publice, dar alte voci afirmă că şi unii reprezentanţi ai justiţiei, în faţa cărora urmează să răspundă preşedinta, s-au compromis luînd mită.

Preşedintele interimar Michel Temer, în vîrstă de 75 de ani, nu reuşeşte pentru moment să-şi impună autoritatea deşi încearcă prin diverse măsuri să scoată Brazilia din cea mai neagră recesiune pe care a trăit-o din 1930 încoace. El a avut parte de huiduieli la ceremonia de deschidere a jocurilor olimpice, dar pare să fie aplaudat de pieţele financiare. Perspectiva instalării sale durabile la preşedinţie a permis o redresare a mondei praziliene iar bursa de la Sao Paolo şi-a regăsit vivacitatea, ceea ce pentru unii observatori este un bun indicator, cel puţin în materie de recuperare a moralului.