Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


O bătălie importantă în Libia împotriva jihadiştilor

libye_les_forces_libyennes_avancent_a_syrte_le_fief_du_groupe_ei_0.jpg

Bombardament cu rachete la Sirta
Image source: 
credit foto: rfi.fr

In Libia, forţele guvernamentale, sprijinite de aviaţa americană, se pregătesc de asaltul final împotriva jihadiştilor care şi-au creat o bază în oraşul Sirta. In acest context şase ţări occidentale, printre care şi Franţa, cer ca toate instalaţiile petroliere ale ţării să treacă sub controlul autorităţilor libiene recunoscute de ONU.

Statele Unite sprijină ofensiva împotriva jihadiştilor nu numai prin furnizarea de informaţii şi sprijin aerian, ci şi cu trupe de comando trimise la faţa locului. Oraşul Sirta, situat la 450 de kilometri est de capitala Tripoli, a fost ocupat în iunie anul trecut de jihadiştii Organizaţiei statul islamic, pe fondul unor violente lupte pentru putere care au loc în Libia în miliţii rivale.

Occidentalii sunt de altfel neliniştiţi de tensiunile din jurul instalaţiilor petroliere ale ţării. Franţa, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania şi Statele Unite semnează, în consecinţă, o declaraţie comună în sprijinul guvernului de uniune naţională de la Tripoli, căruia îi recunoaşte dreptul exclusiv de a controla industria petrolieră.  Aceasta din urmă s-a prăbuşit după eliminarea de la putere a lui Muammar Gaddafi. Exporturile de petrol nu reprezintă în prezent decît un sfert din volumul de dinainte de 2011. Veniturile rezultate din petrol sunt însă cruciale pentru redresarea Libiei, dar în contextul haosului actual diverse grupuri armate încearcă să pună mîna pe diverse instalaţii, cu intenţii mai mult decît suspecte. 

In ce priveşte ofensiva împotriva jihadiştilor de la Sirta: operaţiunile sunt lansate de la Misrata, oraş situat la numai 200 de kilometri, şi care a plătit deja, ne informează Agenţia France Presse, un greu tribut în acest context. De pe 12 mai încoace, cînd a început ofensiva, trupele guvernului de uniune naţională a pierdut 300 de oameni, majoritatea din Misrata, în timp ce alţi 1800 au fost răniţi. Rezistenţa jihadiştilor rămîne "feroce" (scrie tot France Presse), dar miliţiile de la Misrata sunt cele mai redutabile din Libia, dispunînd de avioane, elicoptere şi tancuri.

Ar fi de sperat că luptele pentru recuceritea oraşului Sirta nu vor repeta scenariul de la Alep din Siria, aproape total distrus şi unde conflictul pare eternizat.