Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reportaj în revista l’Express: Casa poporului, simbol al Bucureştiului?

palatul_parlamentului.jpg

Casa poporului, Bucuresti
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Revista l’Express publică săptămîna aceasta un amplu reportaj, însoţit de fotografii, despre Casa poporului de la Bucureşti şi simbolistica acesteia. Publicului francez îi este astfel relatată o pagină sumbră din anii dictaturii lui Ceauşescu. Reportajul a fost realizat în contextul candidaturii bucureştene pentru titlul de capitală coilturală europeană în 2021.

Titlul reportajului spune multe despre starea de spirit a celor doi reporteri trimişi de revista l’Express la Bucureşti, Charles Haquet şi Iulia Badea-Guéritée. "Indigeste pièce montée à Bucarest", aşa se intitulează de fapt reportajul. Precizez că în franceză sintagma "pièce montée" înseamnă un tort extrem de mare, conceput pe etaje, cu diverse ornamente şi imitînd eventual forme arhitecturale. Ei bine, cu acest "tort" indigest se confruntă de mulţi ani bucureştenii, şi chiar întreaga României, întrebîndu-se mereu ce să facă cu el.

Lectura acestui reportaj îi va mira poate pe unii francezi, mai ales dacă nu sunt familiarizaţi cu absurdul şi grotescul. Informaţiile pe care le dau reporterii au eficienţa unor "lovituri chirurgicale". Dimensiunile faraonice ale edificiului, faptul că fostul dictator l-a vizitat de 429 de ori urmărind evoluţia lucrărilor, detaliile legate de distrugerile pe care le-a ordonat Ceauşescu în cartierul respectiv pentru a face loc "tortului indigest", toate acestea îl fac pe cititor să intre într-un fel de coşmar istoric. Ca şi alte informaţii despre oamenii care au murit pe respectivul şantier, sau legenda fetei violate de muncitori, a cărei stafie mai bîntuie pe coridoarele imense ale "monstrului".

Din toate punctele de vedere reportajul este instructiv şi incită la reflecţie, mai ales atunci cînd autorii arată că pentru generaţia născut după căderea comunismului Casa poporului nu mai are aceleaşi conotaţii ca pentru părinţii lor. A venit oare momentul ca bucureştenii să se reconcilieze cu "acest loc blestemat"?, se întreabă cei doi reporteri, în contextul în care autorităţile capitalei române se gîndesc să "valorizeze" edificiul în dosarul lor de candidatură pentru statutul de capitală culturală europeană.

Va deveni oare, într-o bună zi, această clădire dilematică simbol numărul unu al Bucureştiului? Iată o întrebare care emană din acest reportaj scris cu talent, inteligenţă şi ochi critic, şi cu conştiinţa că istoria are deseori un gust amar şi ironic, chiar şi atunci cînd se rescrie.