Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi măsuri drastice de securitate în Germania

de_maiziere_mieux.jpg

Thomas de Maizière, ministrul german de interne
Thomas de Maizière, ministrul german de interne
Image source: 
TOBIAS SCHWARZ / AFP

Thomas de Maizère a susţinut în această dimineaţă o conferinţă de presă la Berlin. Ocazie cu care ministrul german de interne a anunţat o serie de noi măsuri de securitate menite să înăsprească lupta antiteroristă şi cea contra integrismului islamic.

Confruntat cu ameninţarea teroristă – 5 atacuri în luna iulie comise de refugiaţi sau de copii de refugiaţi - guvernul german promite să fie tot mai ferm. « Se va retrage cetăţenia germană celor care au şi o alta şi care combat în străinătate pentru diverse miliţii jihadiste ». Iată principala măsură anunţată de de Maizière. Se ştie că 820 de germani au plecat déjà la luptă pe fronturile din Irak şi Siria. Circa 140 dintre ai au fost ucişi şi o treime s-ar fi reîntors acasă.

Ministrul german de interne vrea de asemenea să poată facilita « arestarea celor care pun în pericol securitatea publică ». El speră să-i poată încarcera şi eventual expulza mai uşor pe străinii suspectaţi că vor să comită atacuri. In fine, oficialul german propune să-i pedepsească penal pe « cei care exprimă simpatie pentru terorism ».

Pe lângă aceste măsuri anunţate acum, ministrul de interne ar pregăti un viraj şi mai radical. Potrivit presei germane, de Maizière şi toţi miniştrii de interne regionali conservatori din partidul CDU s-ar pregăti să semneze săptămâna viitoare la Berlin un catalog de măsuri complet opuse celor promovate de Germania în ultimii ani. Retragerea cetăţeniei, interzicerea vălului islamic, supravegherea finanţării moscheeilor - iată doar câteva din măsurile preconizate de conservatorii germani. Cea mai simbolică dintre ele ar fi însă interzicerea dublei cetăţenii, o reformă aprobată în timpul guvernării lui Gerhard Schröder. Propunerea a fost pentru moment respinsă de cancelara Angela Merkel.

Pentru mulţi analişti, aceste idei sunt destinate să contracareze presiunea tot mai mare a populiştilor din partidul AFD – Alternativa pentru Germania – în perspectiva alegerilor generale de anul viitor.

 
Noi măsuri drastice de securitate în Germania