Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Apelul disperat al medicilor din Alep către Barack Obama

alep.jpg

Sala de operatii a unui spital din Alep dupà un bombardament, 24 iulie 2016
Sala de operatii a unui spital din Alep dupà un bombardament, 24 iulie 2016
Sursa imaginii: 
REUTERS/Abdalrhman Ismail

Situaţia sanitară şi medicală din estul oraşului sirian Alep – centrul unei bătălii feroce între forţele guvernamentale şi rebeli – se înrăutăţeşte de la o zi la alta. O situaţie disperată care i-a împins pe medicii din partea orientalà a oraşului Alep – cea mai afectată de lupte - să-i adreseze lui Barack Obama o scrisoare deschisă cerându-i ajutor preşedintelui american.

Scrisoare este semnată de 15 din cei 35 de medici care mai sunt prezenţi în partea orientală a oraşului Alep. Doctorii descriu o situaţie de coşmar, cu răniţi care sosesc zilnic dar care nu pot fi îngrijiţi corect. « Suntem nevoiţi să-i selecţionăm pe cei care au cele mai mari şanse de supravieţuire ; asistăm zilnic, neputincioşi, la agonia copiilor » scriu medicii disperaţi din Alep. Ei sunt alarmaţi în special de lipsa de medicamente şi de material şi de perspectiva unui nou asalt militar contra părţii estice a oraşului.

In misiva transmisă liderului de la Casa albă, semnatarii denunţă în termeni foarte duri inacţiunea lui Barack Obama în faţa dramei în care se află locuitorii din Alep. « SUA nu au făcut niciun efort ca să-i protejeze pe civili. Nu avem nevoie nici de lacrimi, nici de simpatie, nici măcar de rugăciuni... Demonstraţi doar că sunteţi prietenul sirienilor » conchid semnatarii.

Un strigăt de alarmă lansat în momentul în care bătălia de la Alep între forţele guvernamentale şi rebeli se anunţă dură şi de lungă durată. 250 de mii de persoane locuiesc în zonele din Alep controlate de rebeli iar peste un milion în cartierele sub control guvernamental. Oraşul divizat a devenit simbolul unui război care în mai bine de 5 ani a făcut aproape 300 de mii de morţi.

 
Apelul disperat al medicilor din Alep către Barack Obama