Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Franţa: "Rentrée littéraire" - romane ecouri ale actualităţii

1507-1.jpg

Romanul lui Salman Rushdie la editura Actes Sud.
Image source: 
credit foto: Actes Sud

Ca în fiecare an sfîrşitul lunii august este marcat în spaţiul editorial de lansarea pe piaţă a unor noi romane. Este ceea ce în Franţa poartă numele de "Rentrée littéraire". Revistele de specialitate şi agenţiile de presă semnalează în acest context mai multe romane care abordează subiecte legate de terorism şi de crizele identitare.

Incepînd cu data de 18 august, şi pînă la sfîrşitul lunii octombrie, vor apărea pe standurile librăriilor 560 de noi romane, cu 29 mai puţine decît anul trecut precizează Agenţia France Presse. Dintre acestea 363 sunt franceze, dintre care 66 de debuturi, şi 197 sunt străine. Constatăm deci că în Franţa se scrie mult, se traduce mult, că există o febrilitate literară care nu are de suferit din cauza diverselor crize ci, dimpotrivă, se inspiră din ele, inclusiv din fenomenul terorismului.

Printre autorii vedetă se numără Salman Rushdie, autorul britanic de origine indiană condamnat la moarte de ayatolahi în 1988 pentru cartea sa "Versetele satanice". El publică în această lună august un roman la Editura Actes Sud intitulat "Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi" care se vrea o fabulă filozofică denunţînd toate fanatismele (în România el a fost deja tradus anul trecut).

O altă carte aşteptată cu interes este romanul scriitorului israelian Amos Oz publicată de Gallimard şi intitulată "Iuda". Dincolo de acest titlu pare să se ascundă întrebarea "şi dacă Iuda nu este trădătorul pe care îl ştiam?" Serviciul literar al Agenţiei France Presse ne informează că în acest roman Amos Oz, care militează în favoarea păcii cu palestinienii, revizitează întrebări tulburătoare legate de primele sciziuni dintre evrei şi creştini sau de bazele statului Israel. Cu acest mesaj, s-ar părea, şi anume că trădătorii sunt fabricaţi de fapt de ideologiile asasine inspirate de cultul morţii.

Eric-Emmanuel Schmitt publică un roman (la editura Albin Michel) intitulat "Omul care vedea prin chipuri" şi în care imaginează un atentat la ieşirea de la o slujbă religioasă. Să se fi inspirat el din atacul căruia i-a căzut victimă preotul din Normandia? Sau şi-a început romanul înainte de acest eveniment, pe fondul seriei negre de atentate teroriste din Franţa. Rămîne de văzut, de fapt importantă rămîne cartea, cît este de bună şi cît de bine este construită.

Laurent Gaudé, deţinătorul premiului Goncourt pe 2004, revine cu un roman "în acelaşi timp sumbru şi luminos", intitulat "Ascultaţi-vă înfrîngerile". El explorează o întreagă tematică războinică, de campania lui Hanibal împotriva Romei pînă la conflictele de azi din Orientul apropiat trecînd prin războiul de secesiune din Statele Unite ale Americii, cu această obsesie filozofică: cum să salvăm umanitatea din fiecare dintre noi.

Mai semnalez o altă parabolă istorică şi socială, romanul belgienei Emmanuelle Pirotte care imaginează o lume în care virusul Ebola răvăşeşte planeta iar extremiştii religioşi fac ravagii în Belgia masacrînd fără distincţie oameni de toate originile. Romanul ei se intitulează "De profundis".

Intr-o lume plină de angoase multe subiecte angoasante, deci. Literatura a fost întotdeauna o oglindă a frămîntărilor umane şi nu exista nici un motiv să renunţe la această misiune acum, cînd aceste frămînări sporesc şi sunt reverberate şi amplificate şi de noile tehnologii ale imaginii.