Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sunt armele nucleare americane din Turcia în siguranţă?

000_par8238676.jpg

Baza militara americana de la Incirlik
Sursa imaginii: 
credit foto: rfi.fr

Potrivit unui raport publicat luni 15 august de grupul apolitic de reflecţie Stimson Center, există riscul ca armele nucleare americane stocate pe baza aeriană de la Incirlik din Turcia să cadă într-o bună zi în mîinile unor terorişti sau "forţe ostile". In Statele Unite polemica în jurul acestor arme a fost extrem de vie după tentativa de lovitură de stat din Turcia de pe 15 iulie.

Nu este pentru prima dată că sunt lansate avertismente în legătură cu securitatea acestui arsenal situat practic la numai 110 kilometri de frontiera siriană. In jur de 50 de dispozitive nucleare sunt stocate de americani la Incirlik, rolul lor fiind mai degrabă disuasiv iar mesajul în acest sens fiind adresat ruşilor.

Cînd americanii au decis să le stocheze acolo ei au vrut şi să demonstreze că dispun de mijloacele necesare pentru a-şi asuma angajamentele din cadrul NATO, Turcia fiind un membru istoric al Alianţei Atlantice. Baza de la Incirlik reprezeintă, pe de altă parte, un loc strategic, inclusiv în contextul operaţiunilor înderptate împotriva jihadiştilor din Siria şi Irak. In martie anul acesta, însă, Pentagonul a ordonat, din motive de securitate, ca familiile personalului militar şi civil staţionat în sudul Turciei să fie evacuate. Dovadă că situaţia securitară este mai complicată decît s-ar părea.

In Statele Unite numeroşi experţi şi editorialişti avertizează de mai multă vreme că aceste arme nu vor putea fi menţinute în condiţii de securitate dacă în regiune criza se extinde, de exemplu dacă un război civil începe în Turcia. Opinie împărtăşită şi de grupul Stimson Center. Alţi experţi spun însă că aceste arme nu pot fi utilizate fără activarea unui cod, deci fără o autorizaţie care să vină de la Washington.

De partea sa Pentagonul reafirmă că nu sunt prevăzute pentru moment delocalizări strategice. Raportul grupului citat mai sus intervine într-un moment în care Pentagonul a decis să aloce cîteva miliarde de dolari în scopul "modernizării nucleare".