Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Raportul care propune doar amendarea consumatorilor de cannabis din Franţa

cannabis.jpg

Sursa imaginii: 
DESIREE MARTIN / AFP

Reuniţi sub egida « Misiunii interministeriale de combatere a drogurilor şi a conduitelor adictive », reprezentanţii ministerelor Justiţiei, Internelor, Finanţelor şi Sănătăţii au ajuns la o concluzie unanimă : legea din 1970 care pedepseşte consumul de cannabis trebuie modificată. Ce şanse are să fie luată în seamă de guvernanţii francezi această idee şi ce propun specialiştii în schimbul urmăririlor penale ?

Experţii propun în unanimitate înlocuirea pedepsei cu închisoarea – un an maximum pentru consumatorii de cannabis, potrivit actualei legislaţii - cu o « simplă » amendă de 300 de euro.

Trebuie spus că legislaţia din 1970, în vigoare şi azi, este complet ineficientă. In 2014 spre exemplu, potrivit cifrelor oficiale, 170 de mii de consumatori de stupefiante au fost interpelaţi. Doar 100 de mii dintre dosare au ajuns însă în mâinile justiţiei. Două treimi dintre făptaşi au fost doar « mustraţi » - li s-a reamintit care este legea – restul, adică 33 de mii dintre ei, fiind condamnaţi la diverse pedepse. La închisoare nu au fost însă condamnaţi decât circa 3.200 de consumatori iar dintre acesţia nici 1.500 nu au stat după gratii. « O picătură de apă în oceanul de interpelări » conchide ziarul Le Monde care este cel care a făcut public acest exploziv raport.

Ca să nu provoace din nou zâzanie pe o temă extrem de sensibilă care aţâţă atât dreapta cât şi stânga clasei politice franceze, grupul de experţii nici măcar nu pomeneşte cuvintele « depenalizare » sau « legalizare ». Nu, autorii noului raport pleacă de la constatarea – de bun simţ – că « efectul disuasiv al legii este extrem de limitat având în vedere că foarte puţine pedepse cu închisoarea sunt pronunţate ». Experţii nu propun deci decât o simplă amendă pentru consumatori.

Trebuie ştiut că în Franţa consumul de cannabis s-a banalizat complet. Hexagonul este ţara în care – proporţional vorbind – se fumează cele mai multe jointuri. In 2014, 4,6 milioane de francezi declarau că au fumat cel puţin o dată cannabis în decursul anului. 700 de mii dintre ei fumează zilnic ! Cifre foarte proaste pentru legiutor şi în continuă creştere în ciuda unui arsenal extrem de punitiv. A-i amenda doar pe consumatori ar permite poliţiştilor, jandarmilor şi magistraţilor, de-a dreptul depăşiţi de tratarea acestor delicte minore, să se ocupe de afaceri « mai serioase ».

Problema este că acest raport « revoluţionar », comandat în iulie 2015 de premierul Franţei, este pe biroul lui Manuel Valls din 30 octombrie. Cu alte cuvinte, « cu câteva luni înaintea terminării mandatului, palatul Matignon ignoră cu desăvârşire un raport considerat politic prea riscant pentru executiv ».

 
Raportul care propune doar amendarea consumatorilor de cannabis din Franţa