Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Le Figaro : «Europa se amestecă în campania americană»

trump_bun.jpg

Donald Trump la un miting în Alabama, noiembrie 2015
Donald Trump la un miting în Alabama, noiembrie 2015

Declaraţiile provocatoare ale lui Donald Trump şi impresia că acesta nu cunoaşte deloc marile dosare internaţionale îi sperie tot mai mult pe liderii europeni. Treptat, unul câte unul, aceştia încep să iasă din rezerva lor diplomatică pentru a-l critica pe candidatul republican la preşedinţia SUA. Ziarul conservator Le Figaro analizează acest fenomen.

Le Figaro începe prin a reaminti că « în 1980, în momentul în care candidatul republican la preşedinţia SUA, Ronald Reagan, a intrat în campanie, opinia publică şi clasa politică franceză criticaseră în unanimitate « cow-boy-ul incompetent » şi « actorul superficial » de la Hollywood. Un personaj care era deci considerat nedemn de a conduce prima putere mondială. In cele din urmă, lumea s-a obişnuit însă cu acest lider care avea să contribuie la căderea zidului de la Berlin şi avea să intre în manualele de istorie ca un mare preşedinte american. Cu Donald Trump, istoria s-ar putea să nu se mai repete » avertizează ziarul conservator francez.

Mai întâi incredulă, apoi perplexă, Europei îi e acum frică de Donald Trump. Motivele sunt multiple : « republicanul repune în cauză regulile ordinii internaţionale, întreţine o relaţie ambiguă cu Vladimir Putin şi suscită întrebări cu privire la sănătatea sa mintală. De la vestul la estul Europei, Trump nu mai este considerat doar un clown iresponsabil ci un om periculos ». In aceste condiţii, liderii europeni încep unul câte unul să-l critice pe Donald Trump.

Afirmaţiile revizioniste ale lui Trump îl încurajează pe Putin şi alimentează noi tensiuni între Rusia şi Ucraina

Primul care s-a exprimat public a fost François Hollande. In urmă cu câteva săptămâni, preşedintele Franţei a criticat « excesele » lui Trump şi a spus că declaraţiile acestuia « provoacă greaţă ». Intrebat dacă e diplomatic să vorbească aşa despre un candidat la preşedinţia SUA, liderul de la Paris a declarat că « actorii politici trebuie respectaţi în măsura în care ei sunt respectabili ». Frank-Walter Steinmeier, şeful diplomaţiei germane, a considerat de partea sa că « e de speriat ideea că Trump ar putea ajunge vreodată la Casa albă ». Până şi Boris Johnson, noul ministru britanic de externe, şi el favorabil unei apropieri cu Vladimir Putin, consideră că « declaraţiile prost fondate ale lui Donald Trump sunt de o absurditate totală ». In fine, în estul Europei, liderii şi comentatatorii sunt îngrijoraţi de declaraţiile lui Trump faţă de NATO şi viziunea sa despre Crimeea. « Unii consideră că afirmaţiile sale revizioniste îl încurajează pe Putin dar alimentează şi noi tensiuni între Rusia şi Ucraina » scrie Le Figaro.

Nu în ultimul rând, ziarul francez constată că « succesul candidatului republican ar putea avea repercusiuni şi aici, în ţările europene ». Estimând că « o alegere americană este o alegere mondială », François Hollande se temea zilele trecute că « o victorie a lui Trump ar putea duce în Franţa dar şi în Europa la un puternic viraj la dreapta a societăţilor », alimentând astfel curentele populiste.

« Si dacă Donald Trump este versiunea americană a populismelor europene ? » se întreabă în încheierea analizei sale ziarul Le Figaro.

 
Le Figaro : «Europa se amestecă în campania americană»